MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2011 Ianuarie

BisNET Transilvania – Retea de Sprijin in Afaceri si Inovare pentru IMM-uri din Transilvania

Bucuresti, 14 ianuarie 2011 – Enterprise Europe Network este un instrument cheie in cadrul strategiei Uniunii Europene pentru a stimula cresterea intreprinderilor mici si mijlocii. Reteaua reuneste 570 de organizatii de sprijin pentru intreprinderi din 45 de tari a caror misiune este sa sprijine micile companii pentru a profita la maxim de oportunitatile de afaceri din Uniunea Europeana. Reteaua Enterprise Europe Network este gestionata de catre Agentia Executiva pentru Competivitate si Inovare (Executive Agency for Competitiveness and Innovation -EACI) si face parte din cadrul programului de Competivitate si Inovare. Enterprise Europe Network (EEN) este o Retea de sprijin in Afaceri si Inovare pentru IMM-uri, un magazin cu o singura oprire pentru informatii privind legislatia UE, oportunitati de finantare, asitenta in gasirea de parteneri de afaceri si tehnologii si de a ajuta dezvoltarea capacitatii de cercetare si inovare a IMM-urilor.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, cu sediul in Bucuresti, Splaiul Unirii 313, sector 3, deruleaza proiectul BisNet Transilvania -Retea de sprijin in Afaceri si Inovare pentru IMM-uri din Transilvania.
BisNet Transilvania este un proiect finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului Cadru pentru Competitivitate si Inovare, care confera regiunilor si institutiilor partenere in proiect calitatea de membru in Reteaua Europeana pentru Intreprinderi (Enterprise Europe Network).
Valoarea totala a proiectului este de 1.014.605 euro. Proiectul se implementeaza in regiunile Nord-Vest si Centrul Romaniei si se desfasoara pe perioada 2011-2012.
IMM-urile din regiunea Centru si Nord-vest a Romaniei pot apela la Consortiul BisNet Transilvania pentru a beneficia de serviciile gratuite oferite prin intermediul Retelei Enterprise Europe Network
Obiectivele proiectului sunt:
– asistenta gratuita in vederea extinderii afacerii pe piata Europeana, prin gasirea unui partener atat in afaceri cat si pentru cooperare tehnologica pe piata Europeana;
– informare si consultanta gratuita privind accesarea surselor de finantare Europene, in special incurajarea participarii la programele de cercetare, facilitarea gasirii de parteneri pentru proiecte de cercetare;
– informare gratuita cu privire la legislatia Europeana si consultanta privind drepturile de proprietate intelectuala.

In Romania functioneaza patru consortii multiregionale, ca parte a Enterprise Europe Network (EEN), fiecare consortiu avand o acoperire regionala specifica. Consortiul BisNet Transilvania cuprinde regiunile de dezvoltare din Nord-Vest si Centrul Romaniei, reunind sapte organizatii partenere pentru sprijinul IMM-urilor din macroregiunea 1: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest din Cluj Napoca, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru -Alba Iulia, Universitatea Transilvania Braşov, Incubatorul Tehnologic si de Afaceri ECOMAT ICPE-CA Sfantu Gheorghe din cadrul Institului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Universitatea Tehnica Cluj, Clubul Intreprinzatorului Roman -Banca Transilvania, CENTI – Centrul de Transfer Tehnologic din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Opto-electronica -Cluj Napoca.
Punctele de contact pentru regiunea Centru si Nord Vest se pot gasi pe pagina de internet, www.bisnet-transylvania.ro, iar punctele de contact din afara macroregiunii 1 se pot gasi pe pagina oficiala a Retelei Enterprise Europe Network www.enterprise-europe-network.ec.europa.eu.

Responsabil proiect
Ing. Remus ERDEI

aparut in: Comunicatedepresa.ro, pe 14 ian.2011.

Motorul electric supraconductor

În contextul actual al tendinţei de economisire a energiei electrice, realizarea de mijloace eficiente de utilizare a acesteia este o preocupare de mare interes. În acest demers se înscriu şi eforturile Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA care a realizat recent un motor electric supraconductor. Motorul electric supraconductor a fost gândit pentru exploatare, astfel încât randamentul să fie mai mare decât în cazul electromotoarelor clasice, bobinate cu cupru.
Prezenta realizare a fost posibilă datorită progresului în ceea ce priveşte materialele supraconductoare cu temperatura critică ridicată, aşa numitele materiale HTS, care funcţionează la temperatura azotului lichid.
Din avantajele generale ale motorului electric supraconductor amintim aici dimensiunea redusă cu până la 30% faţă de gabaritul motoarelor clasice, masa redusă cu 30% din masa motoarelor clasice şi nu în ultimul rând randamentul, care este mai ridicat cu câteva procente comparativ cu randamentul motoarelor clasice, putând să urce până la 99%.
Motorul electric supraconductor poate fi utilizat în toate domeniile industriale în care sunt utilizate motoare electrice de putere, dar şi în transport, în special în cel naval.
Acest tip de motor este o noutate în domeniul maşinilor electrice, având drept consecinţă reducerea substanţială, în perspectivă, a consumurilor energetice.
Faţă de rezultatele inovatoare obţinute, ICPE-CA a demarat procedura de brevetare a motorului electric supraconductor.

Biroul de Presă ICPE-CA

aparut in: AfacereaHotNewsStiintaAziComunicateMediaMoldpresClujAMNewsMonsterStiintaAziOkeyBursa FinanciaraNiuzerPeScurtClujAMZiare Pe NetInfo MulticastFinanciarulComunicatedepresa.roDCNewsEpoch TimesComunicate de PresaStiri.roWebPRAmosNewsEcomunicatePrompt MediaAgerpress pe 12 ian.2011.

×