MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2011 Februarie

Dezvoltarea unui sistem integrat de acceleratoare de particule, directie prioritara pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA

La data de 4 octombrie 2010, noua tari, printre care si Romania, au semnat documentele de infiintare a FAIR GmbH, societate care se va ocupa de coordonarea activitatilor in cadrul proiectului FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research).
Proiectul FAIR vizeaza realizarea, langa Darmstadt, Germania, a unui sistem integrat de acceleratoare de particule, capabil sa furnizeze fascicule de protoni si antiprotoni cu energii inalte. FAIR va oferi oamenilor de stiinta din Europa si din intreaga lume posibilitatea de a efectua cercetari la un nivel inalt in domenii ca fizica structurii nucleelor, fizica antimateriei, fizica materiei nucleare in conditii extreme, fizica plasmei, aplicatii conexe.
Romania, ca membru fondator al FAIR GmbH, va suporta 1% din costurile proiectului FAIR, ceea ce reprezinta aproximativ 13 milioane EURO. O parte din aceasta suma reprezinta contributie in kind, constand in echipamente care vor fi instalate in cadrul sistemului de acceleratoare de particule.
In cadrul acestei contributii in kind, INCDIE ICPE-CA, un institut cu o mare deschidere catre cercetare-dezvoltare-invoare, si in special catre ceea ce inseamna cercetare aplicativa, va contribui la realizarea proiectului FAIR prin executia unui numar de 136 electromagneti normal-conductori si 96 surse de alimentare pentru acesti electromagneti. Echipamente mentionate se vor instala in cadrul HESR (High Energy Storage Ring), parte componenta a proiectului FAIR.
Valoarea totala a contributiei INCDIE ICPE-CA se ridica la aproximativ 4,5 milioane EURO.
Pana in prezent, INCDIE ICPE-CA a realizat proiectul prototipului electromagnetului de tip sextupol si se afla in stadiu de finalizare a acestuia, lucrand in colaborare cu doi parteneri industriali: SC ELECTROMAGNETICA SA Bucuresti si SC AAGES SRL Tg. Mures. Prototipul amintit va fi livrat destinatarului in primul trimestru al acestui an.
Recent, au fost demarate activitatile necesare in vederea realizarii unui nou prototip, cel al unui electromagnet steerer vertical, 2 mrad, prototip care va fi, de asemenea, livrat in acest an.
Punand accent pe dezvoltarea in domeniul ingineriei electrice a progresului bazat pe cunoastere, institutul se regaseste printre cele mai active si performante unitati de cercetare, bucurandu-se de un continuu progres stiintific, tehnologic, economic si social.
Toate abordarile institutului in ceea ce priveste dezvoltarea cunoasterii au condus catre o larga implicare in proiecte nationale si internationale, catre un mare numar de articole stiintifice, studii si omologari, numeroase transferuri industriale importante, si nu in ultimul rand, catre certificarile primite din partea ANCS in 2008 si AGIR in 2010, prin acordarea Premiului de excelenta pentru cea mai eficienta promovare a rezultatelor cercetarii si a Premiului pentru asimilarea in fabricatie industriala a unei serii de generatoare electrice sincrone pentru micro-turbine eoliene.

aparut in: MarketWatch, pe 15.02.2011.

Solutie inovativa de producere a energiei electrice si termice din surse regenerabile

In vederea generarii energiei din resurse alternative si in contextul gasirii unor solutii in concordanta cu principiul dezvoltarii durabile, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA impreuna cu Primaria din Avrig propun o idee inovativa de producere a energiei din surse regenerabile.
Finalitatea implementarii ideii inovative propuse consta in reducerea dependentei omului de combustibilii conventionali.
Concret, ideea propusa de consortiul amintit se refera la utilizarea mixta a mai multor tehnici generatoare de energie din surse diferite, intr-o singura instalatie, un bioreactor pe baza de biomasa.
Avantajele biomasei, pe langa faptul ca reprezinta o sursa de materie valorificabila pe tot parcursul anului, sunt edificatoare, fiind de mentionat faptul ca se poate folosi un spectru variat de tipuri de biomasa, precum reziduuri provenite din industria alimentara si de la unitatile de alimentatie publica, dar si plante energetice. In plus, energia provenita din biomasa este disponibila permanent, nefiind influentata de variatiile de temperatura zi-noapte.
Solutia propusa reprezinta o valorificare energetica ingenioasa a reziduurilor mentionate, fara a polua natura, deoarece prin procesul de fermentare nu sunt generate reziduuri daunatoare, producandu-se insa o cantitate mare de gaz, cu costuri scazute.
Mai mult de atat, prin implementarea fermentatorului de biomasa, agricultura va stimula dezvoltarea sectorului de energie regenerabila, orice agricultor putandu-se implica in acest demers de cultivare a plantelor energetice.
Un alt mare avantaj care reiese din solutia propusa este dat de faptul ca materialul fermentat rezultat din procesul de fermentare este bogat in nutrienti de baza, putand fi utilizat cu succes ca ingrasamant natural.
In afara avantajelor de natura energetica, solutia propusa aduce mari beneficii si din punct de vedere al protectiei mediului, asigurandu-se o igienizare a regiunilor deservite de bioreactor, concomitent cu producerea unei cantitati semnificative de energie curata.
Aceasta solutie hibrida de producere a energiei in circuitul natural genereaza energie sub diverse forme, precum: gaz metan prin fermentarea anaeroba a biomasei, energie electrica prin centralele pneumatice, eoliana si fotovoltaica, integrate in sistem, energie termica prin termosolar, precum si o serie de produsi secundari valorosi: reziduu fermentat utilizat ca material fertilizant, alge folosite ca biomasa de adaos in fermentator, gaze utile pentru cresterea algelor (bioxid de carbon, hidrogen).
In plus, prin producerea de energie regenerabila se obtin certificate verzi care pot fi tranzactionate pe piata de certificate verzi la un pret ce variaza intre 27 si 55 euro/MWh, aducand un plus de valoare solutiei inovative propuse.
In functie de disponibilitatea materiei prime si de necesitatile energetice ale zonei, bioreactorul de forma sferica poate fi construit pentru diferite dimensiuni, pornind de la un diametru interior de 100 m, ce corespunde unui volum sferic de cca. 524.000 m3, pana la un diametru de 175 m, cu un volum sferic de cca. 2.800.000 m3.
Din punct de vedere al costurilor, varianta optima este cea corespunzatoare unui diametru interior de 150 m si un volum de cca. 1.800.000 m3, pentru care necesarul de biomasa este de 15 milioane m3 anual. Cantitatea de biogaz estimata a se produce pentru aceasta varianta constructiva este de 1.875 milioane Nm3, cu un continut de 1125 milioane Nm3 metan. De asemenea, se obtin cca. 5 milioane m3 material fertilizant.
Cantitatea de energie electrica generata este de 3378 milioane kWhel iar cea de energie termica este de 2955 milioane kWhth. Centrala eoliana integrata in sistem genereaza 14.6 milioane kWhel.
Din studiile realizate rezulta ca prin implementarea catorva bioreactoare de acest tip, cantitatea de biogaz care ar fi generata ar putea rezolva problemele energetice ale Romaniei, fara sa fie necesara implementarea proiectului Nabucco.
Fata de cele precizate anterior, ICPE-CA si Primaria Avrig asteapta punctul de vedere al institutiilor competente din domeniul energetic si al entitatilor cu rol decizional privind implementarea politicilor europene cu privire la dezvoltarea durabila si protectia mediului, si, nu in ultimul rand, investitori interesati de aceasta solutie inovativa.

Biroul de Presa ICPE-CA

aparut in: BursaRealitateaEvenimentul ZileiEcomagazinStiriRoStiamZiarePeNetUltimeleStiriStiri Financiare,eComunicateComunicate de PresaComunicate MediaStiinta AziPrompt MediaAntena3WebPROkeyNapocaNews,CCIB pe 12 feb. 2011.

Emisiuni Radio Romania Cultural:

Carmen Mateescu – 17 februarie 2011 – „Solutie inovativa de producere a energiei electrice si termice din surse regenerabile( bioreactorul pe baza de biomasa) propusa de ICPE-CA si Primaria Avrig”

×