Cooperare romano – chineza in domeniul energetic
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), in colaborare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, a organizat, la sediul central al AGIR din Calea Victoriei nr. 114, evenimentul stiintific Green Energy – Romania & China Workshop. Manifestarea si-a propus sa promoveze un dialog transparent pe tema sigurantei energetice, bazat pe o viziune strategica unitara, adecvata nevoilor, profilului si potentialului energetic al ambelor tari. De asemenea, unul dintre scopurile atelierului de lucru a fost sa contribuie la setarea unui puternic parteneriat international strategic in domeniul energiilor regenerabile, atat la nivel economic, cat si politic. La manifestare a fost prezent Liu Zengwen, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Populare Chineze la Bucuresti.
Pe agenda workshop-ului – ale carui lucrari au fost deschise de prof. dr. ing. EurIng Mihai Mihaita, presedintele AGIR – au fost inscrise expuneri de mare interes, intre care: Energia regenerabila – Catalizator al dezvoltarii durabile (Arnold G. Klingeis – primarul orasului Avrig); Tehnologie integrata pentru generarea energiei verzi din deseuri biodegradabile (Allo Assmann – Allo Assmann Arhitekt); Tehnologii verzi pentru sustinerea strategiei europene de dezvoltare durabila (dr. Gimi A. Rimbu – INCDIE ICPE-CA); Solutii ICPE ACTEL de implementare a surselor fotovoltaice (dr. Ion Potarniche, director general SC ICPE ACTEL SA); Cercetari si rezultate privind tehnologiile de infiintare si valorificare a biomasei – tip MISCANTHUS (Prof. Ion Pirna, director general INCD INMA); Securitate energetica sporita in retelele de transport energie electrica, pe liniile de inalta tensiune, prin implementarea conductorilor electrici aerieni cu autoprotectie la depunerile de gheata (dr. Liviu Palii, INCDIE ICPE-CA). De asemenea, au sustinut expuneri reprezentanti ai Asociatiei pentru Stiinta si Tehnologie din China.
Cu acest prilej, a fost semnata o Scrisoare de intentie care vizeaza cooperarea intre patru entitati participante la simpozion: Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Asociatia pentru Stiinta si Tehnologie din Republica Populara Chineza, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA si Primaria Avrig. Potrivit documentului, partile semnatare isi propun, intre altele, sa colaboreze – prin punerea in comun a cunostintelor, resurselor si experientei lor – in vederea sustinerii si promovarii activitatilor de eficientizare energetica, respectiv producerea, transportul si distributia de energie provenita din surse regenerabile si reducerea gazelor cu efect de sera. De asemenea, au ca scop mediatizarea si sprijinirea programului Primariei orasului Avrig Energie locala. Contributia locala pentru combaterea schimbarilor climatice. Model integrat pentru comunitati eficient energetice. Reamintim ca Univers ingineresc a prezentat, in numerele anterioare, strategia complexa pe care o implementeaza Primaria Avrig, prin care isi propune ca orasul sa devina unul dintre centrele de referinta in valorificarea resurselor de energie regenerabila pana in 2020 si independent energetic pana in 2030. Investitiile propuse prin programul amintit au ca obiectiv transformarea orasului Avrig intr-un model energetic integrat prin: modernizarea si extinderea infra-structurii energetice; atragere de investitii; implementarea masurilor de eficientizare energetica; crearea de locuri de munca in industria energiei regenerabile. Programul se axeaza pe masuri de eficientizare energetica (termoizolare, inlocuirea sistemelor individuale de incalzire), producerea de energie regenerabila si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Prin Scrisoarea de intentie, semnatarii isi mai propun: sa mediatizeze si sa sustina propunerea de realizare a unui Centru Expozitional la Avrig pentru expunerea de produse din domeniul energiilor regenerabile; sa initieze si sa dezvolte actiuni menite sa conduca la o mai buna cunoastere a realizarilor din domeniul energiei regenerabile din cele doua tari; sa faciliteze participarea reciproca la principalele activitati din domeniul energiei regenerabile pe care fiecare parte le organizeaza; sa realizeze schimburi de informatii si publicatii stiintifice.
„Partile vor coopera pentru promovarea si extinderea colaborarii, incurajarea schimburilor de specialisti si documentatii, mentinerea unui contact permanent, utilizand toate mijloacele de comunicare”, se mai arata in Scrisoarea de intentie.
Aparut in: Univers Ingineresc nr. 15 din 2011.