MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2011 Aprilie

ICPE-CA obtine doua medalii la Salonul International de Inventii de la Geneva

Recunoasterea valorii si competitivitatii ICPE-CA in cercetarea nationala si internationala a venit, de aceasta data, prin obtinerea a doua medalii la Salonul International de Inventii de la Geneva, una de aur si una de bronz, pentru inventiile „Conductor electric aerian cu autoprotectie la depunerile de chiciura si gheata”, respectiv „Instalatie de biogaz pentru gospodarii individuale din mediul rural”.
Promovarea rezultatelor cercetarii romanesti nu se realizeaza numai prin intermediul targurilor de inventii. In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica va organiza in perioada 23-26 mai la Bruxelles, in incinta Parlamentului European, o expozitie in cadrul careia vor fi prezente cele mai reprezentative inventii romanesti. Aceasta actiune are la baza dorinta de a veni in sprijinul eficacitatii si coerentei politicilor de cercetare nationale cu cele ale Comunitatii Europene, pentru imbunatatirea impactului cercetarii in industrie si pentru evidentierea contributiei cercetarii romanesti la dezvoltarea durabila a societatii, prin atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020.
ICPE-CA va participa la aceasta expozitie cu „Conductor electric aerian cu autoprotectie la depunerile de chiciura si gheata”, inventie care a fost premiata cu doua medalii de aur si doua de argint. De asemenea, ANCS a premiat aceasta inventie cu medalie si diploma, in toamna anului trecut, ca fiind cel mai valoros brevet.
Iata de ce, acum, mai mult ca oricand, ICPE-CA este pregatit sa raspunda provocarilor impuse de noile cerinte econom,ice si sociale, astfel incat, prin activitatea sa, sa consolideze dezvoltarea durabila a intregii societati.

aparut in: ScientiaNewsringDiscardBursa FinanciaraSaptamanaMondonewsFabrica de baniComunicate de Presa,EComunicateAgerpresScoalaEduConfluenteSaptamanaPontesAmosNewsHotnewsStiri din Romania,Comunicate MediaGhid ElectricMondonewsRealitateaPromoAfaceri, pe 20.04.2011.

Participare ICPE-CA la Hanovra

15 institute de cercetare si firme inovative romanesti prezente la Hanovra 2011

Cercetarea, dezvoltarea si inovarea romaneasca sunt prezente la Targul International de la Hanovra 2011 – Hannover Messe – prin standul organizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica in perioada 4-8 Aprilie 2011.
Hannover Messe este cel mai mare targ de tehnologie industriala din lume. Anul acesta participa peste 6500 de firme din 65 de tari, care au la dispozitie 220 000 metri patrati de spatiu expozitional. Cea mai puternica prezenta este cea a Germaniei, urmata de China, Italia, Franta, Turcia si Elvetia. Franta este invitatul special al Targului de la Hanovra 2011, fapt marcat prin participarea la deschiderea manifestarii a cancelarului german Angela Merkel si a premierului francez Francois Fillon. Conceptul cheie al evenimentului este „eficienta inteligenta” (smart efficiency). Targul este organizat in jurul a 13 teme majore care acopera intreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana.
Din partea Romaniei participa 15 institute de cercetare si firme inovative care prezinta peste 30 de produse, echipamente si tehnologii.
O parte dintre institute sunt participanti traditionali, ca de exemplu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice sI Izotopice, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul de Cercetari Electrotehnice – ICPE sau Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie. Alaturi de ele, la editia din acest an participa cateva firme inovative, care au aplicat in productie rezultatele cercetarii romanesti, cum sunt SC OMNI TEC SRL Craiova, Fundatia PANCUANTIC sau SC IPA SA CIFATT Craiova. La standul ANCS este expus in premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de ICPE-CA, care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare. Sextupolul este realizat pentru proiectul international FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) in care ICPE-CA este partener.

Aparut in Carieie Online in 20-04-2011.

In perioada 4-8 aprilie, 15 institute de cercetare si firme inovative romanesti sunt prezente la Targul International de la Hanovra 2011

In perioada 4-8 aprilie, 15 institute de cercetare si firme inovative romanesti sunt prezente la Targul International de la Hanovra 2011 – Hannover Messe – prin standul organizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica(ANCS). De asemenea, sub egida Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului -ANCS, cercetarea stiintifica si inventica româneasca participa, intre 6 si 10 aprilie, cu 40 de inventii la cea de-a 39-a editie a Salonului International de Inventii de la Geneva, desfasurata în Complexul Expozitional PALEXPO, Pavilionul 7.Aici, in Standul României, pe 8 aprilie, la orele 14.30, va fi organizata si Festivitatea dedicata Zilei Romaniei.
Hannover Messe este cel mai mare targ de tehnologie industriala din lume. Anul acesta participa peste 6500 de firme din 65 de tari, care au la dispozitie 220 000 metri patrati de spatiu expozitional. Cea mai puternica prezenta este cea a Germaniei, urmata de China , Italia, Franta, Turcia si Elvetia.
Conceptul cheie al evenimentului este „eficienta inteligenta” (smart efficiency). Targul este organizat in jurul a 13 teme majore care acopera intreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana .
Din partea Romaniei participa 15 institute de cercetare si firme inovative care prezinta peste 30 de produse, echipamente si tehnologii.
O parte dintre institute sunt participanti traditionali, ca de exemplu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice sI Izotopice, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul de Cercetari Electrotehnice – ICPE sau Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie.
Alaturi de ele, la editia din acest an participa cateva firme inovative, care au aplicat in productie rezultatele cercetarii romanesti, cum sunt SC OMNI TEC SRL Craiova, Fundatia PANCUANTIC sau SC IPA SA CIFATT Craiova.
La standul ANCS este expus in premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de ICPE-CA, care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare. Sextupolul este realizat pentru proiectul international FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) in care ICPE-CA este partener.

Aparut in Market Watch in 20-04-2011.

România, prezenta la Hanovra cu 15 institute de cercetare si firme inovative

Un numar de 15 institute de cercetare ai firme inovative românesti participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume, care se desfasoara în perioada 4-8 aprilie, informeaza Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).
Cele 15 institute de cercetare si firme inovative prezinta la târg peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. La standul ANCS este expus în premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de ICPE-CA, care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare. Sextupolul este realizat pentru proiectul international FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) în care ICPE-CA este partener.
Anul acesta sunt prezente peste 6.500 de firme din 65 de tari, care au la dispozitie 220.000 de metri patrati de spatiu expozitional. Cea mai puternica prezenta este cea a Germaniei, urmata de China, Italia, Franta, Turcia si Elvetia.
Potrivit ANCS, târgul este organizat în jurul a 13 teme majore care acopera întreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana.
O parte dintre institute sunt participanti traditionali: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul de Cercetari Electrotehnice – ICPE sau Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie.
La editia din acest an participa câteva firme inovative, care au aplicat în productie rezultatele cercetarii românesti, cum sunt SC OMNI TEC SRL Craiova, Fundatia PANCUANTIC sau SC IPA SA CIFATT Craiova.

Aparut in Comunicatul Ambasadei Romaniei in Republica Franceza in 20-04-2011.

Romania participa la Hannover Messe, cel mai mare targ de tehnologie industriala din lume, cu 15 institute de cercetare si firme inovative

Romania participa la Hannover Messe, cel mai mare targ de tehnologie industriala din lume, cu 15 institute de cercetare si firme inovative, informeaza Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), potrivit Agerpres.
In perioada 4-8 aprilie, cele 15 institute de cercetare si firme inovative prezinta la targ peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. La standul ANCS este expus in premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare.
Targul este organizat in jurul a 13 teme majore care acopera intreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana.

Aparut in IGadget in 20-04-2011.

Un numar de 15 institute de cercetare si firme inovative românesti participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume

Un numar de 15 institute de cercetare si firme inovative românesti participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume, care se desfasoara în perioada 4-8 aprilie, informeaza Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).
Cele 15 institute de cercetare si firme inovative prezinta la târg peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. La standul ANCS este expus în premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de ICPE-CA, care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare. Sextupolul este realizat pentru proiectul international FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) în care ICPE-CA este partener.
Anul acesta sunt prezente peste 6.500 de firme din 65 de tari, care au la dispozitie 220.000 de metri patrati de spatiu expozitional. Cea mai puternica prezenta este cea a Germaniei, urmata de China, Italia, Franta, Turcia si Elvetia.
Potrivit ANCS, târgul este organizat în jurul a 13 teme majore care acopera întreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana.
O parte dintre institute sunt participanti traditionali: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul de cercetari Electrotehnice – ICPE sau Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie.
La editia din acest an participa câteva firme inovative, care au aplicat în productie rezultatele cercetarii românesti, cum sunt SC OMNI TEC SRL Craiova, Fundatia PANCUANTIC sau SC IPA SA CIFATT Craiova.

Aparut in Asii Romani in 20-04-2011.

România participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume, cu 15 institute de cercetare si firme inovative

România participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume, cu 15 institute de cercetare si firme inovative, informeaza Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), potrivit Agerpres.
În perioada 4-8 aprilie, cele 15 institute de cercetare si firme inovative prezinta la târg peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. La standul ANCS este expus în premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare.
Târgul este organizat în jurul a 13 teme majore care acopera întreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana.

Aparut in Antena 3 in 20-04-2011.

Cercetarea, dezvoltarea si inovarea romaneasca au fost prezente la Targul International de la Hanovra 2011

Cercetarea, dezvoltarea si inovarea romaneasca au fost prezente la Targul International de la Hanovra 2011 Hannover Messe prin standul ce a fost organizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica in perioada 4-8 aprilie 2011. Hannover Messe este cel mai mare targ de tehnologie industriala din lume. Anul acesta au participat peste 6500 de firme din 65 de tari, care au avut la dispozitie 220.000 metri patrati de spatiu expozitional. Cea mai puternica prezenta a fost cea a Germaniei, urmata de China, Italia, Franta, Turcia si Elvetia. Franta a fost invitatul special al Targului de la Hanovra 2011, fapt marcat prin participarea la deschiderea manifestarii a cancelarului german Angela Merkel si a premierului francez Francois Fillon. Conceptul cheie al evenimentului a constat in eficienta inteligenta (smart efficiency). Targul a fost organizat in jurul a 13 teme majore care acopera intreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii a fost introducerea categoriei Solutii metropolitane, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana. Din partea Romaniei au participat 15 institute de cercetare si firme inovative care au prezentat peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. O parte dintre institute sunt participanti traditionali, ca de exemplu Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) Rm. Valcea, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul de Cercetari Electrotehnice ICPE sau Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare INMA si Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Textile si Pielarie. Institutul din Rm. Valcea a participat la acest targ cu un produs ce exceptie: Statie de putere bazata pe tehnologia hidrogenului, produs ce poate fi aplicat in domeniul sistemului energetic, autorii fiind prof. dr. Ioan Stefanescu (director), prof. dr. Mihai Varlam, Mihai Culcer, Gabriel Rasoi, Laurentiu Patularu, Adrian Enache si Mircea Raceanu. Mihaela Musca.

Aparut in Viata Valcii in 20-04-2011.

România participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume

România participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume, cu 15 institute de cercetare si firme inovative, informeaza Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).
La târgul care se desfasoara în 4-8 aprilie, cele 15 institute de cercetare si firme inovative prezinta peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. La standul ANCS este expus în premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare.

Aparut in Business Forum in 20-04-2011.

Electromagnet de tip sextupol

Ceea ce vedeti este un electromagnet de tip sextupol, dezvoltat de noi in ultimii 3 ani pentru Darmstadt, pentru proiectul international FAIR – Facilitatea de cercetare pentru antiprotoni si ioni. In proiectul FAIR, ICPE-CA (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica) are o contributie de 1%, o contrbutie in natura, imbracand forma unor electromagneti de tipul celor din imagini.
ICPE-CA colaboareaza in acet proiect cu SC ELECTROMAGNETICA SA Bucuresti si SC AAGES SRL Tg. Mures – n.red.]. In acest moment, noi facem ultimele testari la primul electromagnet care va fi livrat pentru HESR (High Energy Storage Ring), parte componenta a proiectului FAIR”, ne-a spus tanarul cercetator dr. Eros-Alexandru Patroi. Este tanar, dar are deja doctoratul. Lucreaza la un pilot, daca se confirma valoarea acestui electromagnet, ICPE-CA va mai construi inca 135 pentru un proiect de cercetare de top, care poate aduce multe noutati si pentru medicina si pentru cercetarea fundamentala. Este drumul obisnuit pe care il parcurge orice european competitiv, care participa la construirea Europei in care vom trai maine.
Electromagnetul pe care il vedeti in imagini a fost filmat cu ceva timp in urma, intr-unul din laboratoarele ICPE-CA. In acest moment insa, electromagnetul din imagini poate fi vazut la standul ANCS de la Hannover Messe 2011 – cel mai mare targ de tehnologie industriala – unde ICPE-CA este invitat special. De la Hanovra, electromagnetul din imagini va fi livrat direct institutului de la Julich, membru al consortiului proiectului FAIR, si va fi montat in inelul de inalta energie al acceleratorului.
Urmariti transmisiunea LIVE online la ora 11,00, in direct de la Hanovra 2011 (click aici) – care iti arata astazi ceea ce maine va deveni viata noastra obisnuita – cu Gimi Rimbu de la ICPE-CA despre proiectele acestui institut de prestigiu.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

Motor sincron electric supraconductor

Am filmat in laboratorul de supraconductibilitate aplicata al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica, ICPE-CA, din Bucuresti. Dl Ion Dobrin vorbeste despre primul prototip al laboratorului in domeniul motoarelor supraconductoare, un motor sincron electric supraconductor care functioneaza la temperatura azotului lichid (77 K). Motorul este realizat din materiale supraconductoare de temperatura critica ridicata. Prototipul de motor supraconductor realizat de ICPE-CA elimina incalzirea de la motoarele clasice, cu bobinajul realizat din cupru , deci obtine un randament mai mare, de pana la 99% (fata de 80-90% la motoarele clasice). Motorul pe care il vedeti in imagine – cel care va fi expus si la Hanovra, – este de 4kW. Este mult mai usor decat un motor clasic cu cel putin 30-40% – ceea ce este inca un avantaj. Deci , ICPE-CA a realizat prototipul unui motor mai usor, mai mic, cu putere sporita raportat la dimensiune si cu un randament mult mai bun.
Urmariti imaginile filmate in laborator in inregistrarea video din zona multimedia din dreapta acestei pagini. Iaraici accesati fisa care insoteste prototipul care va fi expus la standul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica in Pavilionul 2 (al cercetarii) la Targul international de la Hanovra, care se va desfasura in perioada 4-8 aprilie 2011. ICPE-CA este un participant lider al acestei editii a standului ANCS la Hannover Messe 2011. Vei putea urmari opiniile cercetatorilor de la ICPE-CA despre propriile exponate si despre tendintele observate la aceasta editie a celui mai mare targ industrial in discutiile zilnice de la orele 11 si 15.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

O aplicatie pe baza de microsfere ceramice pe baza de fosfat de calciu de la ICPE-CA la Hanover Messe 2011

Dl. Christu Târdau din Laboratorul de Materiale Ceramice Avansate al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica are la Hannover Messe 2011 o aplicatie pe baza de microsfere ceramice pe baza de fosfat de calciu. Pentru aplicatii medicale. Microsferele ceramice sunt elaborate in diverse forme si dimensiuni, cu sau fara porozitate intrinseca.
Din punctul de vedere al compozitiei – sunt materiale resorbabile, alcatuite in principal din fosfati de calciu. Compusul principal este fosfatul tricalcic, variatia beta, dar si alti compusi, cum este hidroxiapatita sau combinatii ale celor 2 compusi. Ca metoda de elaborare se foloseste picurarea unei suspensii apoase omogene de compus ceramic (algina de sodiu) intr-o solutie de clorura de calciu.
Principalele aplicatii: materiale care ajuta la regenerarea osoasa, pentru umplere si ca purtator al substantelor biologice terapeutice.
Urmariti inregistrarea prezentarii produsului in zona multimedia din drepta paginii si accesati aici fisa de prezentare a produsului.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

ICPE-CA prezinta in standul ANCS la Targul International de la Hanovra 2011 un modul pentru deionizarea capacitiva a apei

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA) din Bucuresti prezinta in standul ANCS la Targul International de la Hanovra 2011 un modul pentru deionizarea capacitiva a apei.
Poate fi utilizat pentru indepartarea unor compusi ionici din apele reziduale fara consum de acizi/baze, inclusiv a unor materiale anorganice radioactive; tratamentul apei din centrale nucleare (inclusiv in submarine cu propulsie nucleara); obtinerea de apa de mare puritate, necesara in industria semiconductorilor; dedurizarea apei; desalinizarea apei pentru uz agricol; desalinizarea apei de mare, etc.
Tehnologia propusa de ICPE-CA nu necesita aplicarea de presiuni ridicate, ceea ce reduce cerintele si costurile pentru tevi, pompe, etc; are nevoie de o tensiune de numai cativa volti, ceea ce elimina problemele de securitate; are cerinte mai simple pentru electrozi, poate fi operata cu energie obtinuta din surse solare.
Consultati aici fisa cu date tehnice a produsului.
Urmariti explicatiile Gabrielei Hristea, cercetator la ICPE-CA, realizatorul acestui produs in inregistrarea video din zona multimedia din dreapta paginii.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

ICPE-CA – microgeneratoare neconventionale

ICPE-CA va prezenta la Targul international de la Hanovra 2011 2 tipuri de microgeneratoare care preiau energia din mediul inconjurator si o transforma in energie electrica. Este vorba de un generator care transforma energia mecanica a vibratiilor din mediul inconjurator pe baza efectului piezoelectric si un al doilea generator – de inductie lineara.
Sunt generatoare de microputere, suficienta pentru transmisie wireless si alimentarea unor senzori care pot fi montati, de exemplu, in haine pentru a monitoriza parametri medicali ai unei persoane – cum ar fi bataile inimii. Ordinul de putere obtinut de aceste generatoare este de 1000 microW, iar eficienta conversiei energiei mecanice in energie electrica ajunge la 90%.
Noutatea produselor consta in utilizarea energiei existente in mediul inconjurator pentru conversie in energie electrica – o tendinta actuala in MEMS. Costul acestor microgeneratoare este mic, iar producerea lor nu ridica probleme tehnologice.
In zona multimedia din drepta imaginii urmariti inregistrarea video a prezentarii celor 2 microgeneratoare neconventionale facute in laboratorul de microgeneratoare neconventionale de dr. Mircea Ignat, seful departamentului Non-conventional Electric Engineering de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA din Bucuresti. De asemenea, urmand linkurile din text puteti consulta fisele care insotesc cele doua tipuri de noi produse ale ICPE-CA.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

România participa la Hannover Messe

România participa la Hannover Messe, cel mai mare târg de tehnologie industriala din lume, cu 15 institute de cercetare si firme inovative, informeaza Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), potrivit Agerpres.
În perioada 4-8 aprilie, cele 15 institute de cercetare si firme inovative prezinta la târg peste 30 de produse, echipamente si tehnologii. La standul ANCS este expus în premiera un electromagnet sextupol complet operational realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), care va pleca de la Hanovra direct la Institutul Julich pentru testare.
Târgul este organizat în jurul a 13 teme majore care acopera întreaga zona industriala, iar noutatea acestei editii este introducerea categoriei „Solutii metropolitane”, care se concentreaza asupra gasirii de solutii si tehnologii pentru infrastructura urbana.

Aparut in Ziare.ro in 20-04-2011.

Târgul International de la Hanovra-oportunitate pentru viitoare colaborari

În perioada 4-8 aprilie 2011 Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a participat cu stand propriu la Hanovra, în Germania, la cel mai mare târg international de tehnologie industriala.
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din România (ANCS) a reunit în standul propriu peste 30 de produse si tehnologii inovative. Au participat 15 expozanti – institute nationale de cercetare-dezvolatare si companii cu activitate de cercetare-inovare. Participarea ANCS în cadrul Târgului International de la Hanovra a fost prezenta si pe Internet, prin transmisiuni live si interviuri zilnice cu expozantii din stand. Înregistrarea acestora poate fi urmarita pe www.fabricadebani.ro.
Pe lânga activitatile specifice participarii la târg, au fost organizate sesiuni de brokeraj menite sa faciliteze contactul si dezvolatarea relatiilor reprezentantilor României cu diverti parteneri straini. Astfel, s-a inregistrat un progres fata de anul trecut cand au fost 24 participanti români, 26 participanti straini si un total de 65 de contacte stabilite. Anul acesta, s-au inregistrat 33 de participanti români (din care 12 participanti din cadrul standului ANCS) si 36 de participanti straini, dornici de a stabili legaturi de afaceri în România. Rezultatul: 132 de noi contacte stabilite.
Ca noutate, ANCS a avut invitat special un institut de cercetare la standul din cadrul Pavilionului cercetarii de la Târgul International de la Hanovra si anume, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – ICPE-CA. Printre produsele prezentate de acest institut se numara materialele din domeniul carbonic, produsele folosite ca membrane si catalizatorii într-o celula electrolitica pentru desalinizarea apei, produsele ceramice pe baza fosfatului de calciu folosite la reconstructia tesuturilor osoase, produsele destinate sportului, materialele pentru ecranarea câmpului electromagnetic (cu fire carbonice sau metalice), solutiile coloidale de argint pentru constructia de tesaturi cu proprietati medicinale.
Cea mai marcanta prezenta a fost cea a grupului de eficienta si conservare a energiei din cadrul ICPE-CA, cu cel mai important produs prezentat, electromagnetul sextupol. Acesta a fost creat special pentru participarea la programul international Fair de construire la Darmstadt a unui accelerator de particule.
La editia 2011 a Târgului International de la Hanovra au expus peste 6.500 de participanti din 65 de tari. Invitatul special a fost Franta, care si-a organizat participarea sub sloganul: „Inovare pentru crestere durabila”. Cancelarul Germaniei Angela Merkel si premierul francez Francois Fillon au inaugurat pe 3 aprilie, in fata a 2.400 de invitati, editia din 2011 a Târgului International de la Hanovra.
Fata de editia din 2010, Târgul de la Hanovra a atras anul acesta cu 30% mai multi vizitatori. În cele 5 zile au trecut pragul expozitiei peste 230.000 de vizitatori unici, dintre care 60.000 – din strainatate.
La conferinta de final, presedintele Deutsche Messe, Dr. Wolfram von Fritsch a comentat: „Evenimentul de anul acesta de la Hanovra a dat industriei un real impuls, accelerând procesul de redresare economica”.

Aparut in ANCS in 20-04-2011.

ICPE-CA – deschide transmisiunile live din standul ANCS

D-na dr. Elena Enescu, directorul tehnic al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – ICPE-CA -a deschis seria transmisiilor in direct din studioul nostru mobil la standul ANCS din Pavilionul 2, al cercetarii, al Targul international de la Hanovra 2011. Discutia a fost moderata de dr. Constantin Enachioiu, consilier superior la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. ICPE-CA a fost ales pentru o expunere mai consistenta a rezultatelor sale, o prima astfel de experienta pe care ANCS intentioneaza sa o continue in participarile viitoare la Hannover Messe.
D-na director tehnic Enescu a mentionat (vezi primul fragment video din inregistrarea transmisiei) organizarea institutului in 3 departamente: cercetari avansate, mentinand dealtfel traditia institutului, cu rezultate mai ales in domeniul materialelor avansate; departamentul de eficienta in consumul si conservarea energiei si departametul de aplicare a micro- si nano- tehnologiilor (vezi aici mai ales micro- si nano- senzorii si acuatorii). D-na Enescu a enumerat si laboratoarele mari din ICPE-CA: laboratorul de caracterizare a materialelor, laboratorul de compatibilitatea electromagnetica si un maborator unicat in tara, cel de analize termice pentru produse electrotehnice, toate cele trei laboratoare fiind acreditate Renar. Va invitam sa urmariti al doilea fragment din transmisiunea in direct – o gasiti in zona multimedia din dreapta paginii pentru: directorul stiintific al ICPE-CA a facut o scurta trecere in revista a rezultatelor cercetarii institutului – prezentate in standul ANCS la Hannover Messe 2011.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

Gimi Rimbu – tematica avandardei la ICPE-CA la Hannover Messe 2011.

Dr. Gimi Rimbu, coordonatorul departamentului de folosire eficienta a energiei a caracterizat participarea ICPE-CA la standul ANCS de la Hannover Messe 2011 ca fiind inscrisa in tematica avangardei. Urmariti un fragment din inregistrarea transmisiei realizate din studioul nostru mobil la standul ANCS de la Targul International de la Hanovra 2011 in a doua zi a manifestarii. Dr. Gimi Rimbu a amintiti ca vedeta anul trecut o fost o instalatie de generare a energiei electrice pe baza de hidrogen, anul acesta insa ICPE-CA prezinta instalatii de utilizare a energiei eoliene, instalatii de captare si transformare a energiei cinetice a valurilor, electromagnetul sextupol si motorul supraconductor. Urmareste si un al doilea fragment din inregistrarea transmisiei in direct – in zona multimedia din drepta acestei pagini.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

Hanovra 2011 – mai bine decat in 2010. Ce pregatim pentru 2012?

In perioada 4-8 aprilie 2011 Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a participat cu stand propriu la Hanovra, in Germania, la cel mai mare targ international de tehnologie industriala.
ANCS a inaugurat anul acesta o noua practica – aceea de a avea un institut de cercetare ca invitat special la standul din cadrul Pavilionului cercetarii de la Targul international de la Hanovra. Invitat special anul acesta a fost Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – ICPE-CA.
Dintre produsele prezentate de acest institut mentionam: materiale din domeniul carbonic, produse folosite ca membrane si catalizatori intr-o celula electrolitica pentru desalinizarea apei, produse ceramice pe baza fosfatului de calciu folosite la reconstructia tesuturilor osoase, produse destinate sportului, in care nanomateriale pe baza de oxid de aluminiu sub forma nano ranforseaza aliaje de aluminiu, materiale pentru ecranarea campului electromagnetic (cu fire carbonice sau metalice), solutii coloidale de argint pentru constructia de tesaturi cu proprietati medicinale. Cea mai importanta prezenta a fost cea a grupului de eficienta si conservare a energiei din cadrul ICPE-CA cu cel mai important produs – electromagnetul sextupol, creat special pentru participarea la programul international Fair de contruire la Darmstadt a unui accelerator de particule, dar si cu motorul supraconductor, turbine eoliene si hidro (pentru energia cinetica a valurilor si a curentilor marini) – toate realizate impreuna cu partenerii industriali ai ICPE-CA.
Pe langa activitatile specifice participarii la targ, au fost organizate sesiuni de brokeraj menite sa faciliteze contactul si dezvolatarea relatiilor reprezentantilor Romaniei cu diversi parteneri straini. Aici s-a inregistrat un progres fata de anul trecut, cand au fost 24 de participanti romani, 26 de participanti straini si un total de 65 de contacte stabilite. Anul acesta, s-au integistrat 33 de participanti romani (din care 12 participanti – din cadrul standului ANCS) si 36 de participanti straini, dornici de a stabili legaturi de afaceri in Romania. Rezultatul: 132 de noi contacte stabilite.
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania (ANCS) a reunit in stadul propriu peste 30 de produse si tehnologii inovative. Au participat 15 expozanti – institute nationale de cercetare-dezvolatare si companii cu activitate de cercetare-inovare. Participarea ANCS in cadrul Targului International de la Hanovra a fost prezenta si in Internet, prin transmisiuni live si interviuri zilnice cu expozantii prezenti in stand. Inregistrarea acestora poate fi urmarita pe www.fabricadebani.ro .
La editia 2011 a Targului international de la Hanovra au expus peste 6.500 de participanti din 65 de tari. Invitatul special a fost Franta, care si-a organizat participarea sub sloganul: „Inovare pentru crestere durabila”. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul francez, Francois Fillon, au inaugurat pe 3 aprilie, in fata a 2.400 de invitati, editia din 2011 a Targului International de la Hanovra.
Fata de editia din 2009, Targul de la Hanovra a atras anul acesta cu 30% mai multi vizitatori. In cele 5 zile au trecut pragul expozitiei peste 230.000 de vizitatori unici, dintre care 60.000 din strainatate.
La conferinta de final, presedintele Deutsche Messe, Dr. Wolfram von Fritsch, a comentat: „Evenimentul de anul acesta de la Hanovra a dat industriei un real impuls, accelerand procesul de redresare economica”.

Aparut in Fabrica de Bani in 20-04-2011.

Povesti cu inventatori romani

Saraci, dar pasionati, cercetatorii români obtin an de an medalii la concursurile internationale de inventii, cum a fost cel de acum doua saptamâni de la Geneva. Drojdia cromiata pentru diabetici si hârtia conservata în plasma de înalta frecventa pentru a rezista timpului sunt câteva dintre inventiile premiate cu aur. Biotehnologul Diana Barbulescu, 34 de ani, a fost medaliata cu aur pentru un procedeu de obtinere a unui produs pe baza de drojdie cromiata, util bolnavilor de diabet. Locul ei de munca de la laboratorul Institutului de Cercetare Chimico-Farmaceutica din Bucuresti are doar câtiva metri patrati. În ultimii trei – patru ani, inventia sa, drojdia îmbogatita cu crom, „a crescut” asa de frumos încât spera ca în curând va vedea produsul final pe piata, ca un supliment alimentar pentru cei cu diabet. N-a lucrat singura la pulberea de drojdie, ci cu mai multi colegi.
„Bioprodusul pe baza de crom ar putea ajusta neajunsurile care pot provoca aparitia unor boli precum diabetul. Cred ca exista si în plante crom, dar cantitatile respective sunt inegale si insuficiente pentru a realiza un echilibru normal la nivelul organismului uman sau animal”, spune Diana Barbulescu. Are în familie un caz de diabet si stie foarte bine ce înseamna tratamentul si regimul pe care trebuie sa-l tina un astfel de bolnav.

Drojdie din borhotul de vin

Diana a fost atrasa de biotehnologie înca de când era studenta la Universitatea de Stiinte Agricole. Când a venit la institut, a lucrat initial cu drojdie îmbunatatita cu seleniu, buna tot pentru diabetici. Pentru acel produs are si brevet de inventie. Pentru cel cu crom i-a iesit acordul de brevet de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Diana obtine pulberea de drojdie din borhotul de la vin. A încercat mai multe tipuri de drojdie, dar cea obtinuta de la vin a fost cea mai buna. Pulberea se obtine în aproximativ o saptamâna, dupa mai multe procedee executate în mediu steril. „Produsul nu este un medicament, pentru ca nu are studii clinice”, explica cercetatoarea. Produsul îsi face efectul imediat
La sectia de farmacologie, care este filtrul pentru tot ce se realizeaza în institut, medicul Rasit Iuksel ne explica ce înseamna de fapt drojdia cromiata. „Noi testam produsul în vivo, adica pe animale de experienat. Am observat ca, prin administrarea suplimentului, scade nivelul de glucoza din sânge. Efectul este imediat si nu prezinta deloc toxicitate pentru organism”, a spus Rasit Iuksel.Vrea sa-si vada produsul pe piaat
Ca orice tânar, si Diana s-a gândit sa plece din tara, mai ales în anii de început de criza. „Mai am o speranta, sa vad produsul pe piata. Eu sper sa reusesc. În caz ca nu, ma gândesc si la altceva”, a spus Diana. Ambitia ei este motivata si de faptul ca cifrele privind bolnavii de diabet sunt în continua crestere. În România, una din 20 de persoane sufera de diabet, iar fiecare al saptelea român prezinta riscul de a se îmbolnavi.

Hârtia veche, salvata de la pieire

Un alt cercetator medaliat cu aur este Ghiocel Ioanid, 63 de ani, si vine de la Iasi. Este fizician la Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”. Lucreaza de peste sapte ani la un procedeu de conservare a hârtiei, neinvaziv, care creeaza o bariera protectoare împotriva factorilor ambientali cum ar fi umiditatea sau radiatiile. Ghiocel Ioanid vrea sa pastreze datele si documentele importante pentru generatiile viitoare.
„Hârtia este introdusa în plasma de înalta frecventa, creata într-un reactor de sticla Pyrex”, explica Ioanid. „Cartile nu pot fi conservate din cauza cotorului, care nu si permite sa faci conservare completa”, adauga cercetatorul. Procedeul este aplicat pentru obiectele de la muzeele din Moldova, cum ar fi cel de la Palatul Culturii din Iasi, unde au fost tratate si protejate mai multe manuscrise si harti de valoare.
Cercetatorul ne-a declarat ca „inventia mea este foarte utila în arhivele pentru manuscrise vechi, în muzee sau în laboratoarele de criminalistica. Doar materialele cu o adevarata valoare merita aceasta procedura, pentru ca nu e usor, si nici ieftin”, a precizat Ghiocel Ioanid. Pe lânga hârtie, mai conserva si fotografii si materiale textile vechi. Cercetatorul are 84 de brevete pentru diverse inventii.

Cablul pe care nu sta chiciura

O alta inventie premiata cu aur este cablul electric aerian, autoprotector la depunerile de chiciura sau de gheata. inventia apartine unui cercetator pensionar, pasionat de magnetii permanenti. Liviu Palii, 70 de ani, studiazt de o viata magneti si proprietatile atomice ale materialelor. Lucreaza la Institutul de Inginerie Electrica din Capitala. Ideea pentru cablu i-a venit dupa ce a studiat dezastrele pe care le poate crea gheata la cablurile care transporta curent electric.
Inventatorul a plecat de la un fapt simplu: orice conductor care transporta energie emana o cantitate de caldura în exterior. „Atunci când temperatura de afara este negativa, un numar de fire din acest cablu, pe care noi le-am înlocuit în prealabil cu aliaje multifunctionale, preia caldura. Aceste fire se încalzesc si fac ca la exteriorul cablului sa se pastreze o temperatura constanta, care evita depunerea de chiciura”, ne-a explicat Liviu Palii. Specialistul spune ca nu mai exista pe piata un produs similar si vrea sa gaseasca un producator care sa-i produca inventia la nivel industrial.

Salonul de Inventica, în cifre:

49 de medalii si premii speciale au obtinut cercetatorii români participanti la Salonul de Inventica de la Geneva.
24 de medalii de aur au câstigat românii. Lor li s-au adaugat 18 de argint si 7 de bronz.
1.500 de inventatori din toata lumea participa anual la Salonul de Inventica de la Geneva.

Radiocauter pentru operatii mai sigure

Inginerul Emil Godeanu (59 de ani) a fost medaliat cu aur. Radiocauterul la care craioveanul lucreaza de sase ani si în care a investit 160.000 de euro permite realizarea de operatii mai sigure si mai simple în toate domeniile chirurgicale. Barbatul, care a lucrat ca inginer la Electroputere, a început sa faca aparatura medicala în urma cu mai bine de 15 de ani. A realizat aparate de cromoterapie, electroterapie si pentru fizioterapie, cu trecerea anilor deschizându-si un cabinet medical în Banie ca sa „nu mai lucreze pentru medici”.
Nu lasa cicatrici. Spre deosebire de alte radio-cautere, inventia craioveanului are timp de functionare nelimitat, îi poate fi reglata puterea în timpul operatiei si poate fi conectata la unitati de interventie laparoscopice. „Radiocauterele care sunt pe piata functioneaza timp de 10 secunde, iar 30 de secunde ramân în stand-by. Va dati seama ce înseamna pentru un chirurg sa lucreze 10 secunde, iar 30 de secunde sa astepte. Cel construit de mine functioneaza nelimitat. La noi în tara sunt doar câteva radiocautere, dar nu sunt performante.
Numai trei firme în lume comercializeaza radiocautere si acestea costa în jur de 20.000 de euro bucata”, sustine Emil Godeanu.Cu ajutorul noului model de radiocauter, chirurgia va trece la un alt nivel. „Cred ca este o reusita în medicina pentru ca doctorii vor avea un aparat fiabil care nu risca sa se defecteze în operatie, iar atunci când vor lucra, sângerarea va fi minimalizata. În plus, timpul de operare va fi mult mai scurt”, enumera Emil Godeanu avantajele aparatului. N-are bani pentru omologare Craioveanul spune ca, dupa ce a investit o avere în prototip, nu mai are bani sa-l si omologheze. „Îmi mai trebuie 10.000 de euro. Am fost la banci si nu-ti da nimeni bani pentru asa ceva. Nici macar bani sa merg la Geneva n-am mai avut. S-au oferit mai multi oameni de afaceri sa ma sponsorizeze, dar cu conditia sa le cedez 51 la suta din drepturi”, explica olteanul.
„Cred ca este o reusita în medicina pentru ca doctorii vor avea un aparat fiabil care nu risca sa se defecteze în operatie.”
Emil Godeanu – inventator

Aparatul care preîntâmpina exploziile

Mine, laboratoare, pesteri, ba chiar si banale bucatarii, toate acestea sunt locuri în care uneori se poate acumula gaz nociv. Inginerul timisorean Remi Radulescu a inventat un dispozitiv care-si poate gasi utilitatea în oricare din aceste locuri, pentru ca detecteaza si semnaleaza prezenta gazului si apoi îl evacueaza. Pentru aparatul sau, Remi Radulescu a primit la Geneva medalia de argint. Inginerul timisorean spune ca ideea i-a venit pentru ca a avut nevoie de un astfel de dispozitiv în cadrul firmei sale de instalatii de gaz. „Mereu aveam emotii când intrau instalatorii în caminele de vizitare, de bransament, le spuneam sa aeriseasca înainte”, a explicat Remi Radulescu. Barbatul a lucrat la dispozitiv împreuna cu cei doi fii ai sai si cu un automatist care s-a ocupat mai ales de asamblarea aparatului. Timisorenii au lucrat pe parcursul a aase luni, iar investitia a ajuns la 2.000 de euro. „Eu o sa încerc sa-l produc mai departe. Daca nu, o sa gasesc o firma si-l voi vinde pe bani multi, pentru ca este o realizare functionala. Foarte multe persoane s-au aratate deja interesate la Geneva”, a mai spus inventatorul.
Printre alte inventii ale lui Remi Radulescu se numara un captator solar, un concentrator parabolic si o baterie solara. „Când fac un produs, vreau sa functioneze, pentru ca altfel nu investesc banii. Eu sunt om de afaceri, vreau sa-mi amortizez investitia”, a încheiat timisoreanul. O alta medalie de argint a fost obtinuta de o echipa a Universitatii de Stiinte Agricole din Timisoara, pentru un produs împotriva acneei.

„Energii curate” premiate cu aur

Cercetatorii vâlceni Ioan Stefanescu (foto) si Elena David au luat aur la Geneva pentru o inovatie care consta în obtinerea de hidrogen de o puritate foarte mare, de peste 99,95%. Proiectul care a impresionat comunitatea stiintifica este denumit „Material compozit continând paladiu pentru sorbtia selectiva a hidrogenului si metode de producere ale acestuia” si are aplicabilitate în domeniul obtinerii de energie verde. „Impactul asupra mediului este dat de utilizarea hidrogenului ca sursa de energie curata si regenerabila”, a spus Elena David.
Inventie pentru un mediu mai curat
Cei doi cercetatori sunt profesori doctori la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Râmnicu Vâlcea.
„inventia medaliata la Geneva a celor doi cercet?tori râmniceni are aplicabilitate în procese tehnologice de vaporizare a gazelor si în procese de purificare, monitorizare a mediului, procese care au la baza energii curate”, a explicat directorul stiintific al institutiei, doctor Vasile Stanciu.
Apa din hidrocentrale, aerisita printr-o inventie
Mecanismul inventat de inginerii gorjeni Pantelie Raicu, Simona Nemoiu, Dragos Poenaru si de colegul lor la Hidrocentrala Portile de Fier, Florian Petre Daia, creste gradul de oxigenare a apei din hidrocentrale. Urmarea – cresterea florei si a faunei. Potrivit lui Pantelie Raicu, directorul general al Sucursalei Hidrocentrale Târgu-Jiu, sistemul inventat care a fost premiat cu aur la Geneva si-a dovedit deja eficienta la centrala de la Motru: gradul de oxigenare a apei a crescut cu 20-30%.
Sapte ani s-a lucrat la acest proiect care a plecat de la faptul ca rotoarele Francis ale hidrocentralei aveau o durata mai mica de functionare, pentru ca aerisirea era insuficienta. Dispozitivul a primit o medalie si din partea delegatiei Universitatii Tai-Pei din China si va fi prezentat la Bruxelles, în fata Parlamentului European, în cadrul unor manifestari dedicate României. Simona Nemtoiu este cea mai experimentata dintre specialistii care au lucrat la acest proiect. Aceasta a obtinut pâna acum, pentru inventiile la care a contribuit, opt medalii de aur, trei de argint si sase premii speciale.
Alin Ion

Aparut in Adevarul, 21 aprilie 2011.

Valoarea cercetatorilor români confirmata prin Palmaresul obtinut la Geneva

Participarea cercetarii românesti în perioada 06-10 Aprilie 2011 prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) lacea de-a 39-a editie a Salonului International de Inventii de la Geneva – ELVETIA, a fost încununata si la aceasta editie de un remarcabil succes materializat pentru cele 49 de inventii prezentate, din care 40 în Standul ANCS, prin 24 Medalii de aur, 18 Medalii de argint si 7 Medalii de bronz. Pentru celelalte 9 inventii, costurile au fost suportate de inventatori sau unitati de CD.
De asemenea, au fost obtinute si 20 de Premii Speciale. Unul dintre ele cu aplicabilitate în domeniul Sanatatii, s-a acordat unei inventii prezentate în Standul OMPI al Universitatilor si a fost obtinut de Teodora Tihan, Ingrid Ionescu, Aurelia Meghea si Ioana Demetrescu pentru „Metoda de obtinere pelicule polimerice în domeniul medical”.
Bogatul palmares obtinut la Geneva vine sa confirme înca o data valoarea si competitivitatea cercetarii românesti si a celor ce o reprezinta. PREMII si MEDALII obtinute de ROMANIA la Salonul International de Inventii de la Geneva, ELVETIA, desfasurat in perioada 06-10 aprilie 2011

Institut: INCDIE ICPE-CA
Autorii: Palii Liviu-Sorin, Kappel Wilhelm, Codescu Mirela-Maria, Patroi Eros-Alexandru, Iorga Alexandru, Ionescu Ion, Racovitan Irina,
office@icpe-ca.ro; 021 346 7231;
Titlu:
Conductor electric aerian cu autoprotectie la depunerile de chiciura/gheata;
Conducteur électrique aérienne d’autoprotection au gel / glace;
Aerial electrical conductor with self-protection to frost / ice;
MEDALII/PREMII: AUR

Institut: INCDIE ICPE-CA
Autorii: Mateescu Carmen, Chirita Ionel, Stancu Nicolae, Babutanu Corina Alice,
office@icpe-ca.ro; 021 346 7231
Titlu:
Instalatie de biogaz pentru gospodarii individuale din mediul rural;
Installation de biogaz des ménages pour les zones rurales;
Household biogas unit for rural areas;
MEDALII/PREMII: BRONZ

Emisiuni Radio Romania Cultural:

Alina Caramitu – 1 aprilie 2011 – „buline alimentare pentru siguranta consumatorilor”;
Gabriela Iosif – 6 aprilie 2011 – „Participarea ICPE-CA la Hanovra 2011”;
Gimi Rimbu – 19 aprilie 2011 – participarea ICPE-CA la Hanovra in cadrul stand-ului ANCS, ca invitat special, ora 13,30 emisiunea „Stiinta in cuvinte potrivite”, ora 17.00 emisiunea „Stiinta la ea acasa”;

Emisiuni TV:

Carmen Mateescu – 16 aprilie 2011 – interviu Antena 3 (intre 14:30-14:59).

×