MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2010 Martie

Determinari perfecte la temperaturi foarte joase

„Laboratorul de aplicatii asupra conductibilitatii, ICPE-CA. Noi incercam sa realizam aplicatii ale supraconductorilor in electrotehnica si pentru asta avem preocupari pentru realizarea in perspectiva a unui motor supraconductor, a unui generator supraconductor cu orientare spre energia eoliana.
Instalatia pe care o avem permite determinarea proprietatilor fizice ale corpurilor solide la temperaturi joase si foarte joase – de la 2 la 400 Kelvin – ne permite sa studiem inclusiv materialele supraconductoare, sa le putem caracteriza. Instalatia in sine este de ultima generatie. In acest criopstat se introduc probele. El este racit cu heliu lichid. Iar heliul este mentinut la aceeasi temperatura de un criocooler. Acesta care ciripeste asa frumos, cum il auziti pe fundal”.
Despre proprietatile care se pot sudia cu tehnologia ICPE-CA – aflati din discutia purtata in laborator cu dr.ing. Ion Dobrin de la Laboratorul de Superconductivitate si Crioeletrotehnica al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA).
Laboratorul acesta face determinarile necesare care pun in evidenta proprietatile materialelor noi sau prorietatile noi ale nanomaterialelor. Oamenii acestia, obisnuiti sa lucreze cu finete de farmacie (spuneti-mi un alt domeniu mai presant!) de obicei raman in afara conului reflectoarelor. Ceea ce cred ca trebuie sa stim este ca la noi in tara asemenea analize, determinari, se fac cu maxima exactitate, cu aparate de ultima generatie si cunostinte din topul momentului.
Un exemplu: laboratorul acesta are un rol substantial in cercetarile din proiectul pentru realizarea unui cablu de inalta tensiune care nu va permite formarea chiciurii (care il poate rupe) – este un proiect despre care Fabricadebani.ro a vorbit deja (vezi: Cablu inteligent antichiciura – proiect coordonat de ing. metalurg Liviu Pali , ICPE-CA).

aparut in: Fabrica de bani, – 29 martie 2010.

Centru de competenta in caracterizarea materialelor prin tehnologii nucleare, si noi instrumente analitice de nivel european pentru aplicatii in industrie, mediu, sanatate

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei şi Institutul de Cercetări Nucleare- Sucursala Piteşti, a demarat un proiect denumit „Centru de competenţă în caracterizarea materialelor prin tehnologii nucleare, şi noi instrumente analitice de nivel european pentru aplicaţii în industrie, mediu, sănătate”.
În cadrul proiectului, a fost testată o gama largă de materiale metalice, ceramice, carbonice, polimerice. Tehnicile de analiză utilizate au fost: analiză calitativă de fază prin metoda difracţiei de raze X, analiză morfo-structurală prin microscopie de forţă atomică, analiză calitativă/cantitativă prin tehnica spectrometriei FT-IR, analiză chimică cantitativă elementală prin tehnica spectrometriei de absorbţie atomică în flacară, determinarea comportării termice a produselor şi materialelor solide prin metode de analiză termică- termogravimetrie, calorimetrie diferenţială dinamică, dilatometrie.
Rezultatele obţinute au condus la elaborarea a şapte rapoarte de încercare care au demonstrat funcţionalitatea acestor tehnici, precum şi modul în care ele pot fi utilizate, în funcţie de aplicaţia dorită.
În vederea realizării unei baze comune şi unitare pentru toţi partenerii din consorţiu, s-au elaborat, de asemenea, cele şapte proceduri de lucru în sistem de asigurare a calităţii, în conformitate cu prevederile standardului SR EN ISO 17025, aplicabil laboratoarelor de încercări care lucrează în sistem acreditat RENAR.
Lucrările în cadrul proiectului vor continua în etapa viitoare prin realizarea unui model de sistem integrat de analize fizico-chimice pentru caracterizarea complexă a materialelor utilizate în industrie, mediu şi sănătate.

aparut in: Comunicate mediaeComunicate.roComunicate-de-presaStiinta aziPrompt mediaMarket watch, – 26 martie 2010.

Sistem informatic pentru analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica

Poluarea mediului inconjurator este o problema importanta, mai ales in timpurile noastre, cu implicatii directe asupra calitatii vietii oamenilor. Din acest motiv, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu S.C. BEIA Consult International, S.C. CEPROCIM SA, S.C. ROSA SA, Universitatea Politehnica Bucuresti si Outsource Management Group, a demarat un proiect denumit Sistem informatic pentru analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica.
Proiectul isi propune sa ofere o solutie duala, informatica si metodologica. Astfel, obiectivul principal al proiectului l-a constituit realizarea si dezvoltarea unei metode de analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica, dar si realizarea unei metodologii de interventie in caz de depasire a limitelor maxim admisibile.
Solutia propusa de partenerii din consortiu este reprezentata de un sistem informatic de monitorizare a calitatii aerului, sistem portabil, ce ofera posibilitatea de a transmite si stoca date in timp real, pe un server, utilizand georeferentierea GPS. In timpul utilizarii sistemului, se obtine o reprezentare cartografica on-line a imisiilor, cu o actualizare permanenta a calitatii aerului. Sistemul asigura compararea cu valorile prag si, atunci cand acestea sunt depasite, afiseaza un mesaj de avertizare.
Pana in prezent, s-a realizat un model experimental care permite achizitia, prelucrarea si interpretarea datelor dintr-un singur punct de masura, si anume a datelor privind concentratia de monoxid de carbon, si raportarea acestora la prevederile standardelor.
Din avantajele sistemului amintim: acoperire cat mai buna a zonei in care se realizeaza monitorizarea, localizare cat mai stabila in punctele de masurare prestabilite, masurare cat mai exacta a concentratiilor poluantilor aerului preselectati si a variatiilor rapide ale acestora, realizarea unei alerte rapide in situatii critice, perioada de operare neasistata cat mai mare, functionalitate in conditii severe de mediu.
Pentru INCDIE ICPECA, valorificarea rezultatelor cercetarii se va materializa printr-un prototip, existand posibilitatea de a oferi astfel de sisteme informatice pentru analiza in timp real a factorilor de risc, cu posibilitatea de extindere si catre alte emisii aer.
In perioada urmatoare, partenerii din consortiu vor demara procedura de obtinere a brevetului de inventie.

aparut in: Comunicate mediaeComunicate.roComunicate-de-presaStiinta aziMarket watchFabrica de bani,- 19 martie 2010

Tehnologie LIGA la ICPE CA. Solutii avantajoase pentru intreprinderi

ICPE-CA lucreaza acum in mod curent cu o tehnologie – inca – unica in Romania. Este asa-numita tehnologie LIGA, de conceptie si productie germana, care permite realizarea de microstructuri mecanice – piese la dimensiuni micro sau prelucrare la nivel micro. Urmariti inregistrarea video din zona multimedia din partea dreapta a acestei pagini. Discutia este inregistrata in ‘camera gri’ a Laboratorului pentru procesarea sistemelor microeletromecanice de la ICPE CA cu seful laboratorului, ing.Cristinel Ilie. Ne-a ajutat pentru o mai buna ilustrare ing.Marius Popa. Mai jos veti regasi fragmente din discutie.
Tehnologia LIGA este destinata procesarii structurilor micromecanice – structuri mici si foarte precise. Este o tehnologie inventata la inceputul anilor ’90 in Germania si combina trei tehnologii deja existente pe piata: o tehnologie de litografiere cu laser, o tehnologie de depuneri galvanice si poate fi utilizata si a treia tehnologie, de matritare la cald (cand este folosita pentru productia de serie mare).
Ce poate sa faca acest complex? De exemplu, sa produca o roata dintata de marimea unui bob de mac (0,5 mm) si cu, sa zicem, 20 de dinti (ganditi-va la dimensiunea unui dinte pe circumferinta unei roti cu diametrul de 0,5 mm). Iar grosimile pot merge de la 50 de micrometri la 400. Precizia de executie coboara pana la 1 micrometru.
Tehnologia se foloseste in medicina in sisteme microfluidice care pot, de exemplu, sa livreze un medicament la punctul dorit si sa-l elibereze treptat. Se foloseste in sisteme medicale de unica folosinta pentru efectuarea rapida a analizelor. Costurile relativ mici ale noilor tehnologii permit productia in masa la preturi accesibile pentru dotarea spitalelor.
Intreprinderile romanesti nu prea sunt la curent cu aceste tehnologii. O solutie ar fi organizarea unor intalniri de informare cu firme din Germania care utilizeaza aceste tehnologii cu mult succes economic. Adesea este vorba de intreprinderi de numai 2-3 oameni. Ar fi utila o intalnire a firmelor din Romania, Germania, cu participarea ICPE-CA. Firma romaneasca poate intelege ce trebuie achizitionat, ce se poate produce, poate lua decizia sa apeleze la ICPE-CA pentru anumite proiecte, aplicatii sau pentru executarea matritelor. Retineti oportunitatile pe care le are aplicarea produselor ICPE-CA realizate cu aceasta tehnologie de catre microintreprinderi.
Proiecte in desfasurare la ICPE-CA in acest laborator: dispozitiv microfluidic de extragere a ADN-ului din sange, generatoare de microbule de aer, destinate aerarii iazurilor si lacurilor, sisteme de actuatori unghiulari de micromotoare cu diametre de 3-4 mm in lucru.

aparut in: Fabrica de bani, – 15 martie 2010

Institutul românesc de cercetare ICPE-CA produce tehnologii pentru conservarea obiectelor de patrimoniu din piele

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Textile Pielărie-Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti-Centrul Naţional de Consultanţă pentru Protecţia Mediului, Muzeul Naţional de Istorie al Romaniei şi SC Pielorex S.A., a demarat un proiect intitulat „Tehnologii şi materiale durabile de conservare şi de restaurare a obiectelor de patrimoniu din piele, pentru asigurarea viabilităţii moştenirii culturale la nivel comunitar”.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat realizarea şi experimentarea tehnologiilor destinate lucrărilor de conservare-restaurare din muzee.
Până în acest moment, rezultatele ICPE-CA în cadrul proiectului amintit s-au concretizat în efectuarea unei modelări matematice şi a unei evaluări a rezultatelor experimentale obţinute prin tehnicile analitice de investigare, şi anume: analiză termogravimetrică, analiză termogravimetrică derivată, calorimetrie diferenţială dinamică. Metodele analizei termice au fost utilizate pentru investigarea degradării termice accelerate la 700C a unor sorturi de piei tăbăcite vegetal.
Astfel, s-a arătat faptul că, din punct de vedere calitativ, comportarea tuturor pieilor investigate la încălzirea neizotermă rapidă este similară, dar valorile parametrilor caracteristici ai proceselor puse în evidenţă în termograme depind de: natura pielii, tanantul utilizat la tăbăcire, tratamentul aplicat pielii tăbăcite şi durata îmbătrănirii termice accelerate.
Rezultatele obţinute vor fi utilizate pentru elaborarea unor tehnologii de preparare a unor materiale pentru conservarea si restaurarea patrimoniului din piele, materiale ce prezintă o stabilitate termică ridicată.
Proiectul demarat de partenerii din consorţiu este unul inovativ, cu un înalt grad de aplicabilitate.

aparut in: Stiinta aziMarket watchComunicate de presa – 12 martie 2010

Soft românesc la Jocurile Olimpice de la Vancouver

Reusita a Incubatorului Tehnologic si de Afaceri ICPE-CA,
Jocurile Olimpice de la Vancouver s-au deschis pe 12 februarie cu un spectacol laser. Acesta s-a desfasurat pe baza unui soft elaborat de doi tineri din Sfântu Gheorghe, care îsi desfasoara activitatea în cadrul firmei SC Savvy SRL.
„Aceasta reusita este o poveste de succes si pentru Incubatorul Tehnologic si de Afaceri ECOMAT ICPE-CA în cadrul caruia, în anul 2008, firma amintita a fost incubata”, spun cei de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA.
Astfel, în baza programului national „Dezvoltarea infrastructurii de inovare si transfer tehnologic INFRATECH”, initiativa a Autoritatii Nationale de Cercetare ªtiintifica – MECT, ICPE-CA a finalizat în anul 2007 un incubator de afaceri în cadrul sucursalei din Sfântu Gheorghe. „Acest incubator ofera sprijin pentru înfiintarea si dezvoltarea de IMM-uri din sectorul productiv, inclusiv servicii în domeniul ingineriei electrice. Firma SC Savvy SRL a fost sprijinita de Incubatorul Tehnologic si de Afaceri ICPE-CA, sucursala Sfântu Gheorghe, prin punerea la dispozitie a unor spatii pentru desfasurarea activitatii la preturi modice, prin servicii de secretariat, prin comunicare (internet, telefonie, fax) si prin accesul firmei la utilitati”, declara reprezentantii ICPE-CA.

aparut in: topBusiness, – 1 martie 2010

Emisiune TVR International :

17 martie 2010 – „Afaceri de succes. Investiti in Romania”, cu participarea dlui. Kappel Wilhelm
Prezentare Institut

Emisiuni Radio Romania Cultural:

Petru Budrugeac – 31 martie 2010 – „Centru de competenţă în caracterizarea materialelor prin tehnologii nucleare, şi noi instrumente analitice de nivel european pentru aplicaţii în industrie, mediu, sănătate”
Mircea Ignat – 16 martie 2010 – „Microactuatori pe baza de colagen”
Mircea Ignat – 3 martie 2010 – „Realizarea de noi biomateriale cu structuri colagenice supramoleculare dopate cu proprietăţi piezoelectrice de cristale lichide, electrice şi magnetice, utilizate în bioinginerie”

×