MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2010 Aprilie

Materiale noi marca ICPE-CA

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – Cercetari Avansate (ICPE-CA) a adus la Targul de la Hanovra 2010 3 produse proprii de ultima ora cu tehnologia de fabricare si utilizare – cum este cazul sistemului de verificare a autenticitatii produsului, dar si metale cu proprietati speciale pentru cabluri anti-chiciura sau metale cu proprietati magnetice, biocompatibile, pentru fixarea unor lucrari stomatologice. Cele 3 materiale sunt descrise in materialul video pe care il puteti urmari in inregistrarea din drepta paginii de d-na dr.ing. Mirela Codescu, de la Laboratorul de materiale magnetice, ICPE-CA.
Microfirelele feromagnetice izolate in sticla, pot fi introduse ca material de umplutura intr-un material compozit , intr-o matrice celulozica. Tehnologia utilizata pentru obtinerea microfirelor este – deocamdata – prohibitiva pentru cei care ar putea incerca contrafacerea. Se poate aplica in domeniul producerii alcoolului, a tigarilor sau pentru autentificarea unui bilet la un meci de fotbal in deplasare.
Sistemul de autentificare pe baza materialelor noi, utilizat de ICPE-CA, este de 2 feluri – poate autentifica un obiect prin da/nu sau poate inmagazina in microfirele metalizate o informatie care se poate citi ulterior.
Producerea hartiei care sa contina elemente de identificare/autentificare nu este complicata, ne asigura d-na dr.ing. Mirela Codescu, daca ai un furnizor de asemenea fibre (am descoperit imediat doi asemenea furnizori in standul ANCS de la Targul de la Hanovra: ICPE-CA si Institutul pentru Fizica Tehnica din Iasi). Firele metalice nu interactioneaza cu masa celulozica, fiind trase in sticla. „Odata ce producatorul isi regleaza parametrii de proces – nu este complicat”.
Costurile acestui tip de securizare? Va trebuie cam 200-300 g de fire la tona de hartie, surplusul de cost ar fi de 50-70% fata de costul hartiei obisnuite, avantajele pentru producatorii care pierd in urma contrafacerii este evident.
Un alt exponat al ICPE-CA la Targul de la Hanovra este un cablu pentru linii de inalta tensiune care nu permite asezarea chiciurii pe el (vezi si Cablu inteligent antichiciura). Este rezultatul unui proiect de cercetare la care cu ICPE-CA au colaborat ICEMENERG si Universitatea Politehnica Bucuresti si care se va finaliza anul acesta. Secretul este unul din firele din manunchiul care formeaza cablul – este dintr-un material nou, cu proprietati termo-magnetice deosebite. Este un aliaj cu temperatura Curie apropiata de a chiciurei, astfel incat in prezenta campului electromagnetic creat de cablu in sine, aliajul isi poate modifica temperatura si produce cresterea temperaturii locale si topeste chiciura. Pana la incheierea proiectului mai sunt prevazute cateva instante de testare a proprietatilor cablului. Viitorul produs este promovat de ICPE-CA prin conferinte, propriul centru de transfer tehnologic si participarea la un program BizNet.
Un al treilea material nou este folosit pentru un sistem magnetic de fixare a protezelor, care are o parte de circuit magnetic, de dimensiuni foarte mici, cativa milimetri – care creeaza o forta magnetica suficient de mare pentru a mentine proteza pe locul ei. Circuitul magnetic este legat la o parte cu pivot, cu acoperire prin aurire sau borura de titan, astfel incat retentia lui in tesut sa fie asigurata. Solutia este rezultatul consultarilor cu medici de la Universitatea de Medicina, Facultatea de Stomatologie, care spun ca aceasta tendinta capata amploare, este mult mai usor de intretinut o proteza in acest sistem, oferind mai multa independenta si mobilitate utilizatorului.

aparut in: Fabrica de Bani, pe 27 aprilie 2010.

Cercetarea romaneasca la Targul de la Hanovra

Sub sloganul „Romanian Innovation Spirit”, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică va prezenta rezultatele cercetării din România în perioada 19-23 aprilie, la Targul de la Hanovra (Germania) – Hannover Messe, în cadrul unui stand propriu.”România va fi prezentă la Hanovra cu circa 45 de produse şi tehnologii, între care multe prototipuri. Avem oportunitatea de a prezenta produse şi tehnologii de nivel hi-tech cu accent pe domenii de vârf: nanotehnologii, tehnologii cu utilizarea hidrogenului şi biotehnologii, dar şi din alte domenii”, a spus prof. dr. ing. Adrian Curaj, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.Cele circa 45 de produse şi tehnologii vor fi prezentate de cele 29 de institute naţionale de cercetare si companii publice şi private care reprezintă România la eveniment.Printre expozanţi se numără participanţi tradiţionali la Târgul de la Hanovra, cum sunt: Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie. Institutul Naţional pentru Fizică Laserilor promovează tehnologia obţinerii „cărămizilor inteligente” prin metoda arcului termoionic în vid, aplicată cu succes în componente ale Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN – European Organization for Nuclear Research) şi cu posibile aplicaţii în viitoarea centrală de fuziune nucleară.Institutul pentru Fizică Tehnică din Iaşi prezintă un echipament de preparare a firelor magnetice compozite cu dimensiuni submicronice, produs apreciat în Statele Unite ale Americii. ICECHIM va expune modelul funcţional al unui fotobioreactor pentru sechestrarea durabilă a dioxidului de carbon din gazele cu efect de seră. De asemenea va fi prezentat generatoarul de curent electric cu pile de combustie cu hidrogen realizat de ICSI Râmnicu Vâlcea. În programul standului ANCS la Târgul de la Hanovra sunt incluse şi două programe zilnice de transmisie live on line, în intervalele orare 11,30-12,00 şi 14,00-14,30 cu prezentări ale activităţii la stand şi a celor mai interesante tendinţe descoperite de specialiştii români printre exponatele Târgului de la Hanovra.

aparut in: Prompt MediaMarket WatchTop BusinessCotidianulMarket Watch pe 27 aprilie 2010.

ICPE-CA la Salonul International de Inventii de la Geneva

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a participat si in acest an la Salonul International de Inventii care s-a desfasurat la Geneva, în perioada 21-25 aprilie 2010.
Cu aceasta ocazie, institutul a obtinut 2 medalii, una de argint si una de bronz, pentru Cilindru Hallbach, generator de camp magnetic rotational si omogen si Generator electric eolian multipolar, polifazat cu magneti permanenti in inductor.
Premiile obtinute in acest an, cat si cele din anii anteriori, reprezinta o incununare a activitatii institutului, activitate ce s-a canalizat asupra cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.
Din reusitele institutului mai putem aminti obtinerea unui numar important de brevete de inventie, transferarea in industrie a catorva rezultate ale cercetarii, dar si implicarea institutului intr-un mare numar de proiecte cu rezultate benefice directe atat asupra mediului, cat si asupra economiei.

aparut in: Fabrica de BaniMarket WatchStiinta AziComunicate de PresaEComunicateComunicate MediaZiare.ro pe 27 aprilie 2010.

ANCS la Hannover Messe 2010

Standul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica de la Targul de la Hanovra 2010 si-a atins scopul in pofida dificultatilor create de perioada de depasire a recesiunii in Europa si de blocajele create in transporturi de sistarea zborurilor deasupra Europei.
Standul ANCS a reunit peste 30 de exponate – rezultate ale cercetarii romanesti sustinute prin finantarea partiala de la buget a institutelor nationale de cercetare-dezvoltare si a firmelor private inovative.
Exponatele romanesti au rezonat cu principalele tendinte ale celui mai mare targ european de tehnologii industriale si de energie. Astfel, statia de putere bazata pe tehnologia hidrogenului a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – INC-D TCI-ICSI Ramnicu – Valcea si generatorul de 5KW cu pile pe baza de hidrogen al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – Cercetari Avansate (ICPE-CA) sunt consonante cu una din tendintele majore ale Hannover Messe – utilizarea hidrogenului si a pilelor de combustie pentru obtinerea de energie. ICPE-CA a prezentat produse cu continut de materiale noi cu cele mai diverse intrebuintari – de la cabluri de inalta tensiune pe care nu se depune chiciura pana la materiale cu proprietati magnetice cu utilizare in stomatologie. INCD pentru Fizica Tehnica Iasi a expus un echipament pentru prepararea firelor magnetice compozite cu dimensiuni submicronice cu utilizare tot mai larga in producerea de senzori si in industria electronica si electrotehnica cu productie la scara micro. INCD-ICECHIM a propus un fotobioreactor pentru sechestrarea durabila a dioxidului de carbon din gazele cu efect de sera – produs inovativ, compatibil cu cele mai noi tendinte de reglementare a obligatiei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Platforma de la Magurele a fost reprezentata prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei cu doua tehnologii unicat de depunere a unor straturi de dimensiuni nanometrice pentru obtinerea de suprafete ultradure – tehnologii solicitate pentru constructia reactorului de la Culham de fuziune nucleara si a viitorului reactor de la Cadarache – in proiectul ITER (proiect international de construire a unei centrele pe baza de fuziune nucleara).
Atasat la acest comunicat veti gasi lista exponatelor romanesti la standul Autoritatii Nationale pentru cercetare Stiintifica – prezentate in Pavilionul pentru Cercetare si Tehnologie de la Hannover Messe 2010.
Exista exemple de transfer tehnologic deja realizat – cum este generatorul sincron pentru utilizarea energiei eoliene si hidro, prezentat la standul Electroprecizie Sacele la Targul de la Hanovra.
Participarea la Targul de la Hanovra a reprezentat o oportunitate pentru institutele nationale de cercetare-dezvoltare si firmele private reprezentate pentru realizarea de contacte cu parteneri internationali pentru transfer tehnologic si colaborare in viitoare proiecte europene comune, ca si o buna ocazie de documentare in legatura cu cele mai noi tendinte mondiale pentru eventuala reorientare a activitatii viitoare.
Pe tot parcursul Targului de la Hanovra din standul ANCS s-au realizat transmisiuni live online cu participarea expozantilor pe teme legate de rezultatele cercetarii romanesti corelari cu tendinte noi prezentate la Targul de la Hanovra.

aparut in: Fabrica de Bani pe 26 aprilie 2010.

Materiale ceramice compozite cu proprietati superioare

În condiţiile actuale, înlocuirea materialelor ceramice, clasice, cu materiale ceramice compozite cu caracteristici tehnico-funcţionale şi economice superioare este o necesitate stringentă, mai ales în domeniul construcţiilor de blindate, în industria navală şi aerospaţială. De asemenea, materialele compozite cu matrice metalică, ranforsate cu particule, în particular cele cu matrice pe bază de aluminiu, sunt utilizate ca materiale structurale în industria aerospaţială, industria de automobile, sectorul feroviar, ansambluri mecano-optice şi de management termic, armată, produse recreative.
În acest sens, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Elecrică ICPE-CA derulează un proiect denumit „Materiale compozite cu proprietăţi mecanice performante”.
Obiectivele din cadrul acestui proiect sunt orientate pe doua directii distincte:
• obţinerea materialelor compozite cu matrice ceramică de carbura de siliciu, armată cu microparticule (carbură de bor, carbură de titan, borură de titan sau nitrură de siliciu) sub formă de plăci ceramice pentru protecţie balistică;
• obţinerea materialelor compozite cu matrice metalică de aluminiu, ranforsată cu nanoparticule (carbură de siliciu, alumină) sub formă de bare pentru produse recreative.
Principalele avantaje ale materialelor compozite cu matrice metalică, pe bază de aluminiu, sunt posibilităţile creşterii performanţelor mecanice prin ranforsarea cu nanoparticule ceramice (alumină, carbură de siliciu, nitrură de siliciu), comparativ cu ale materialelor compozite, ranforsate cu microparticule.
Până în acest moment, în cadrul proiectului s-au realizat, prin metode specifice metalurgiei pulberilor, şi caracterizat, din punct de vedere al proprietăţilor fizice, structurale şi mecanice, modele experimentale din materiale compozite ceramice, pe bază de carbură de siliciu, şi modele experimentale din materiale compozite metalice, pe bază de aluminiu.
Dintre metodele de fabricaţie studiate, cele mai bune rezultate, din punct de vedere al performanţelor mecanice, s-au obţinut pentru compozitele pe bază de aluminiu, ranforsate cu nanoparticule de alumină.
Performanţele mecanice, rezultate din analiza riguroasă a compoziţiilor chimice şi a tehnologiilor de fabricaţie utilizate, permit folosirea acestor tipuri de materiale compozite la blindaje, pentru protecţie balisitică, şi pentru repere recreative(bâte de baseball, crose de golf, patine, cadre de bicicletă).

aparut in: Market WatchComunicate MediaWebPRStiinta Azi, pe 21 aprilie 2010.

Un pariu pentru energie la Targul de la Hanovra

In mod traditional, energia ocupa un loc important la Hanovra, iar in ultimul timp se bucura de o atentie tot mai mare. Am vazut de la sisteme de captare a energiei eoliene, solare, la pile de combustie, sisteme de contorizare si pana la tehnologii de sudura sub apa pentru montarea instalatiilor eoliene pe platforma continentala. Energia are dedicat un pavilion intreg, pavilionul 27, si s-a extins si in pavilionul 13.
Am pus un pariu cu doi cercetatori romani la standul ANCS: Gimi Rimbu de la ICPE-CA si Laurentiu Patularu de la ICSI. Ambii prezinta in standul ANCS echipamente care au legatura cu utilizarea hidrogenului si a pilelor de combustie. Le-am cerut sa indice cate 3 teme majore pe le care considera ca sunt de anvergura in economia Pavilionului Energia la Hannover Messe 2010. In cateva zile vor confirma sau infirma propriile previziuni. Urmariti in zona multimedia inregistrarea „martor”. Vom reveni.
Pentru mai multa operativitate, iata pe scurt directiile indicate de fiecare specialist:

Gimi Rimbu – ICPE-CA:
1.Principala tendinta este cea de generare energetica din energia eoliana. Aici s-a investit cel mai mult la nivel mondial. Vor fi expuse, probabil, turbine de mare capacitate. Tehnologia a ajuns departe in acest domeniu.
2. A doua tendinta este cea de integrare a energiilor din surse regenerabile pe automobilele viitorului, este vorba mai ales de automobilul electric. Este o tendinta in care se investeste puternic. Este importanta nu numai realizarea automobilelor electrice, ci si pregatirea partii de infrastructura necesara, alimentarea/realimentarea automobilelor electrice.
3. Energie pentru aplicatii stationare in care includem si partea de fotovoltaice. Acum partea de tehnologie fotovoltaica, ca si tehnologie in sine, ca si material – aici s-a ajuns la o anumita maturitate, cred ca aici se pune acum problema de integrare, de conectare cu alte surse.

Laurentiu Patularu – ICSI Ramnicu Valcea:
Doreste sa gaseasca noi parteneri printre expozantii de la Pavilionul Energie si sa regaseasca parteneri cu care ICSI lucreaza in diverse proiecte. Despre rezultatele acestor colaborari ne promite surprize la Salonul Cercetarii din toamna, la Bucuresti.

Dat fiind ca nu am introdus alte criterii de selectie, al doilea specialist a ordonat trei prioritati in alte sistem de referinta.
1. O tendinta importanta ar fi compactizarea. Vorbim de aplicatii mobile, va trebui sa tinem seama de densitati de energie gravimetrica si densitati de energie volumetrica. In final va fi un produs performant din punctul de vedere al costului, al performantelor si al volumului ocupat.
2. Obtinerea unui produs competitiv cu alte materiale. In industria energetica a hidrogenului vorbim de platina, ruteniu, paladiu si alte materiale pretioase [folosite ca si catalizatori – n.red.]. Tocmai de aceasta se incearca – si noi incercam in proiectele noastre – sa inlocuim acesti catalizatori cu aliaje cu pret mai scazut si calitati asemanatoare cu cele ale metalelor pretioase.
3. Noul. Ma astept, totusi sa gasesc si o alta idee de aplicare a energiilor.

P.S. Un prim feed-back primit de la unul din cei doi cercetatori mi-a confirmat ca ambii au fost modesti, nescotand in fata domeniul hidrogenului si al pilelor de combustie: jumatate din Pavilonul Energia este dedicat acestora.
*
Reamintim ca in programul standului ANCS la Targul de la Hanovra sunt incluse si doua programe zilnice de transmisie live online, in intervalele orare 11,30-12,00 si 14,00-14,30 cu prezentari ale activitatii la stand si a celor mai interesante tendinte descoperite de specialistii romani printre exponatele Targului de la Hanovra. Transmisiunile live si alte materiale de la Hanovra pot fi accesate la adresa: http://www.fabricadebani.ro/targuri.aspx?sid=180.

aparut in: Fabrica de Bani, pe 20 aprilie 2010.

Materiale compozite polimerice

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale Elie Carafoli şi S.C. Compozite S.R.L. Braşov, derulează din anul 2007 un proiect intitulat „Structuri compozite avansate pentru industria aerospaţială şi de transporturi”.
Scopul proiectului este obţinerea de materiale compozite avansate, ce constituie soluţii actuale, inovative şi de performanţă ridicată, pentru aplicaţii în domenii de vârf cum sunt aeronautica şi transporturile moderne. În acest context, obiectivul principal al proiectului constă în elaborarea unor compozite avansate carbon-carbon şi polimer-carbon, cu performanţe structurale, termo-mecanice şi/sau tribologice ridicate, corespunzătoare normelor ecologice şi cerinţelor internaţionale, care să înlocuiască materialele clasice existente până în acest moment.
Aceste materiale avansate prezintă beneficii economice, fiind performante, au o greutate scazută, rezistenţă mare la temperaturi înalte şi rezistenţă mecanică ridicată. Materialele amintite vor putea acoperi necesităţile tehnologice, înlocuind materialele clasice. Realizarea acestor materiale compozite polimerice/ mezofazice cu adaosuri organice/ anorganice, ranforsate cu fibre de sticlă sau cu fibre de carbon, prezintă un grad mare de complexitate prin cumularea aspectelor legate de proprietăţile de material, necesităţile funcţionale, într-un cuvânt, de dezvoltarea multifuncţionalităţii practice. Noutatea proiectului derivă din faptul că acesta şi-a propus dezvoltarea de structuri compozite din materiale avansate performante, obţinute prin tehnologii de vârf pe plan mondial. Tehnologiile amintite se referă la realizarea de compozite structurale, constituite dintr-o matrice polimerică, îndeosebi răşină epoxidică şi structură de rigidizare din fibre de carbon sau fibre de sticlă si, de asemenea, se referă la realizarea de compozite tip carbon-carbon, constituite dintr-o structură de rigidizare compusă din fibre de carbon înglobate într-o matrice carbonică mezofazică.
Având în vedere faptul ca în ultimul timp este din ce în ce mai studiată la nivel internaţional utilizarea matricilor polimerice/ carbonice mezofazice sau fenolice nanoaditivate în obţinerea compozitelor pentru aviaţie, în cadrul proiectului a fost studiată aditivarea matricilor cu nanoparticule carbonice şi au fost realizate compozite cu matrice nanoaditivată cu nanotuburi de carbon (monostrat şi multistrat), în diverse concentraţii masice (0,5 – 2%).
În urma caracterizărilor din punct de vedere structural şi al proprietăţilor fizico- mecanice ale compozitelor realizate, a fost obtinut, până în acest moment, un model experimental de „compensator” de direcţie pentru avion P51D Mustang. De asemenea, s-a realizat un model experimental de pală pentru eoliană din compozit ranforsat cu fibră de carbon.
Datorită cercetarilor desfăşurate de ICPE-CA şi realizărilor privind aceste materiale compozite avansate, s-au depus două cereri de brevet de invenţie, un brevet fiind deja obţinut.

aparut in: Market WatchComunicate MediaWebPRStiinta AziTop BusinessCCIB AfacereaComunicate de Presa,Ziare.roPrompt Media pe 13 aprilie 2010.

Cheia comunicarii eficiente

Ziariştii de ştiinţă şi comunicatorii din zona cercetării determină împreună transmiterea optimă a mesajului ştiinţific. Aceasta afirmatie, cu valoare de truism la nivel teoretic, dar cameleonică în planul realităţii, a reprezentat una dintre concluziile principale ale workshop-ului cu tema Jurnalism şi Cercetare Ştiinţifică, desfăşurat joi la sediul Grupului pentru Dialog Social, eveniment la care au participat reprezentanţi atât din rândul jurnaliştilor de ştiinţă, cât şi din rândul cercetătorilor.
În altă ordine de idei, lipsa de vizibilitate a rezultatelor cercetării este dependentă de dimensiunea celor două grupuri de comunicatori, dar şi de nivelul de pregatire.
În timp ce în Marea Britanie comunitatea jurnaliştilor ştiinţifici numără, potrivit afirmaţiilor domnului Alexandru Mironov, în jur de 900 de membri, în România nu putem identifica mai mult de 20 de ziarişti dedicaţi acestui domeniu. Un alt minus vine din zona calificărilor. Este nevoie de jurnalişti de ştiinţă bine pregătiţi, care să preia mesajul ştiinţific fără lacune şi greşeli de interpretare. Dupa cum a subliniat şi prof. dr. ing. Anton Anton, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică(ANCS), un aspect binecunoscut este acela că în ţara noastră nu există niciun master pentru formarea jurnaliştilor de ştiinţă.
De cealalta parte există de asemenea un teren pe care se poate construi nelimitat. Astfel, din rândul Institutelor de Cercetare, doar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a creat un birou de presă, care semnalează periodic rezultatele şi noile abordări ale Institutului. Totodata, ICPE-CA a dezvoltat numeroase iniţiative de apropiere a mass-media de rezultatele cercetării, fiind, în acest caz, coorganizator al acestui eveniment. În rest comunicarea rezultatelor R&D este realizată ocazional de directori de Institut, directori ştiinţifici, directori de proiecte sau cercetători cu abilităţi naturale de comunicare, fără a avea însă o pregătire adecvată în transmiterea informaţiilor într-un limbaj accesibil şi atractiv pentru publicul larg sau pentru anumite categorii profesionale. În consecinţă, informaţiile care vin din sfera comunităţii ştiinţifice sunt ermetice, greu digerabile, formulate într-un limbaj specializat, foarte tehnic şi puţin acrosant pentru cititori.

Bugetele şi comunicarea
Un alt factor care influenţează decisiv densitatea şi periodicitatea mesajelor ştiinţifice este cel economic. Astfel, în „era Anton Anton”, când bugetul Cercetării a crescut susţinut an de an, entităţiile din cercetare au comunicat mult mai frecvent şi au organizat periodic evenimente de promovare a rezultatelor proprii, atât în mass-media, cât şi în rândul comunităţii oamenilor de afaceri. Un exemplu în acest sens a fost proiectul itinerant Caravana Inovarii, creat şi sustinut în 2008 de ANCS, care a avut nu numai rolul de a prezenta întreprinzătorilor rezultatele activităţii de cercetare, ci şi de a colecta informaţii utile de la reprezentanţii companiilor cu care cercetătorii au intrat în contact pe parcursul traseului lor naţional.
Participantii la workshop au convenit că rezultatele cercetării ştiinţifice, mai ales cele care provin din finanţări bugetare, trebuie prezentate public, prin intermediul jurnaliştilor profesionişti, pentru a fi justificate fondurile publice implicate. Prin mesajul lor, cercetătorii trebuie însă să trezească interesul pieţei, iar informaţiile transmise trebuie să fie vandabile, a subliniat doamna Mihaela Ghiţă, comentator la Radio România Cultural. Acest lucru nu se intâmplă însă, pentru că instituţiile de cercetare nu au PR care să transmită informaţia către mass-media, a arătat doamna Corina Negrea, realizator de emisiuni la Radio România Cultural.
Pe parcursul workshop-ului s-a evidenţiat şi faptul că ţările care au investit în inovare şi în cercetare, dar şi în promovarea rezultatelor, au trecut mai repede prin criză, numai inovarea şi comunicarea inovativă reuşind să conducă către o dezvoltare durabilă a societăţii. Începând cu 2009, fondurile alocate cercetării ştiinţifice din România sunt însă insuficiente, poate cu mult sub o limită decentă, în timp ce majoritatea ţărilor europene au un buget cel puţin egal cu bugetul din 2008, dinaintea începutului crizei economice. În consecinţă, multe dintre proiectele începute în 2007 riscă să nu mai fie finalizate, în pofida semnalelor primite de la Comisia Europeană, care a recomandat mărirea bugetelor cercetării ştiinţifice în condiţii de criză.
Deşi în România comunicarea ştiinţifică se află la un nivel scăzut, existenţa sa, însoţită de permanentizarea unor astfel de întâlniri între cercetători şi ziarişti, reprezintă o dimensiune fundamentală şi totodată o promisiune de creştere. Asemenea unei ghinde, care are tot ce-i trebuie pentru a deveni stejar.

Alexandru Batali
aparut in: Market Watch, pe 9 aprilie 2010

Workshop Jurnalism şi Cercetare Ştiinţifică

În data de 8 aprilie 2010 a avut loc un workshop cu tematica Jurnalism şi Cercetare Ştiinţifică. Workshopul s-a desfăşurat la sediul Grupului pentru Dialog Social şi a avut participanţi atât din rândul jurnaliştilor de ştiinţă, cât şi din cel al cercetării.
În cadrul evenimentului au fost atinse cateva aspecte care sunt necesare în interacţiunea dintre cele două entităţi, şi anume: rezultatele cercetării ştiinţifice, mai ales cele care provin din finanţări bugetare, trebuie prezentate public, prin intermediul jurnaliştilor profesionişti, pentru a fi justificate fondurile publice implicate; mesajul ştiinţific trebuie bine promovat, fără distorsiuni, ceea ce presupune pregătirea unor jurnalişti de specialitate, prin formare universitară; este necesară o informare obiectivă asupra stării cercetării ştiinţifice româneşti.
Comunicarea dintre cei prezenţi s-a desfăşurat sub forma unui dialog interactiv, cu o bună interacţiune, ce a condus dezbaterea către puncte de vedere comune.
Astfel, doamna Mihaela Ghiţă, comentator la Radio România Cultural, a exprimat faptul că, prin mesajul lor, cercetătorii trebuie să trezească interesul pieţei. Acest lucru nu se intâmplă însă, pentru că instituţiile de cercetare nu au PR care să transmită informaţia către ziare, a arătat doamna Corina Negrea, realizator de emisiuni la Radio România Cultural. Excepţia de la acest fapt o reprezintă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA care a creat un birou de presă, birou ce semnalează periodic rezultatele şi noile abordări ale institutului. Trebuie menţionat faptul că ICPE-CA a dezvoltat numeroase iniţiative de apropiere a mass-mediei de rezultatele cercetării, fiind, în acest caz, coorganizator al evenimentului amintit.
Pe parcursul workshopului, s-a mai arătat faptul că ţările care au investit în inovare şi cercetare au trecut mai repede prin criză, pentru că numai inovarea poate să conducă către o dezvoltare durabilă a societăţii. Însă fondurile alocate cercetării ştiinţifice din România, începând cu anul 2009, sunt insuficiente, poate cu mult sub o limită decentă. Multe din proiectele începute în 2007 riscă să nu mai fie finalizate, în pofida semnalelor primite de la Comisia Europeană, în timp ce majoritatea ţărilor europene au un buget cel puţin egal cu bugetul din 2008, dinaintea începutului crizei economice. Ideea de bază a Comisiei Europene pentru Cercetare este că, în condiţii de criză, bugetele cercetării ştiinţifice trebuie mărite.
Este nevoie, însă, şi de jurnalişti de ştiinţă, bine pregătiţi, care să transpună mesajul ştiinţific în presă, fără lacune şi greşeli de interpretare. „ Mesajul cercetării trebuie să ajungă la contribuabili, astfel încât aceştia să înţeleagă ce se întâmplă cu banii lor. În România ar trebui să existe un master pentru formarea jurnaliştilor de ştiinţă”, a concluzionat domnul Anton Anton, fost preşedinte ANCS.
Participanţii workshopului au fost de părere că sunt necesare astfel de întâlniri, chiar periodice, în care să se ajungă la soluţii viabile, care să îmbunătăţească relaţia dintre cele două entităţi, astel încât, beneficiarul acestor demersuri să fie, în final, comunitatea în care trăim.

aparut in: Fabrica de BaniTop BusinessCCIB AfacereaFabrica de BaniComunicate de PresaEComunicateWebPR,Ziare.ro pe 9 aprilie 2010.

Microcentrale electrice inovative, bazate pe energii regenerabile

Camera de Comerţ şi Industrie a României, prin Grupul de lucru Cercetare – Dezvoltare – Inovare al secţiunii Servicii se implică în transferul rezultatelor cercetării în industrie, economie şi societate.
Paginile revistei noastre sunt deschise informaţiilor privind implementările de succes în economie ale rezultatelor cercetării.
Institutele de cercetare au acum în vedere, atunci când îşi stabilesc priorităţile, cererile pieţei.
În ultimii ani a apărut un interes din ce în ce mai mare referitor la utilizarea instalaţiilor de conversie energetică din resurse regenerabile. Aceasta se referă atât la proiectele mari de investiţie, de nivelul zecilor şi sutelor de MW, ce se racordează la reţelele naţionale (ferme de turbine eoliene, microhidrocentrale cu puteri per unitate până la 10 MW), cât şi la aplicaţiile din zonele rezidenţiale, care dispun de un potenţial energetic ridicat din asemenea resurse naturale regenerabile (eolian sau hidraulic). Pe piaţa europeană de profil există producători consacraţi ce produc microturbine eoliene sau microhidrocentrale cu puteri de până la 5 KW (cu preţuri de achiziţie de cca. 2500 – 3000 euro/KW instalat).
Proiectul ICPE CA îşi propune dezvoltarea a două astfel de micro-instalaţii de conversie energetică în gama de puteri 1-5 KW (o microturbină şi o microhidrocentrală), bazate pe soluţii româneşti inovative, care să poată fi asimilate ulterior de către economie în condiţii de fiabilitate ridicată, la preţuri avantajoase.

Obiective atinse în 2009
Din cauza reducerii finanţării cu cca. 70%, în anul 2009, a acestor proiecte, activitatea s-a concentrat numai pe aplicaţia eoliană (desfăşurând mai ales activităţi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui generator electric, cu elemente de noutate referitoare la indusul acestuia, şi a electronicii de forţă conexe, care să permită funcţionarea turbinei într-o plajă extinsă a vitezelor vântului), pentru a creşte nivelul de energie utilizabil. Au fost dezvoltate mai multe modele experimentale în gama 0,5 – 5 KW, beneficiind de aportul unui cunoscut producător de maşini electrice din industria românească(S.C. Electroprecizia Săcele SA).

Ce se va face în 2010
În ultimul an al proiectului se vor finaliza activităţile în vederea dezvoltării microturbinei eoliene prin activităţi specifice de pregătire a prototipului, a cărei tehnologie va fi transferată ulterior finalizării proiectului către două unităţi economice.
„Vom dezvolta şi un model optimizat de microhidrocentrală electrică ce nu necesită amenajări hidrotehnice (baraj, bazine de acumulare) pentru amplasamente pe cursuri de ape cu căderi mici şi foarte mici, utilizând numai energia cinetică de curgere a apei (numite şi turbine „cinetice”), declară dna Gabriela Iosif, consilier PR.
Foarte multe comunităţi locale din zone izolate de munte, în special, solicită astfel de produse care să fie şi avantajoase din punct de vedere economic, referindu-ne la preţul de cost. „Ne dăm seama, însă, că numai anumiţi agenţi economici de profil, cu istorie şi experienţă recunoscute în domenii conexe, pot realiza asemenea obiective tehnice la preţuri scăzute. În acest sens, microturbina hidraulică experimentală se va amplasa în zona centrală a Ardealului, într-un amplasament găsit de Hydroserv Cluj, partener în cadrul proiectului”.
INCDIE ICPE-CA (conducătorul proiectului) a contribuit consistent la acest proiect, cu cca. 500.000 lei şi cu mai mult de 10 cercetători cu activităţi specifice, pentru o perioadă de doi ani de derulare a acestui proiect, fără a pomeni de resursele partenerilor din proiect.

Mediul – domeniu prioritar al INCDIE ICPE-CA

Institutul devine recunoscut prin activităţile sale în domeniul protecţiei mediului, având două departamente specifi ce: Surse Noi de Energie, precum şi activităţi de protecţia mediului în cadrul colectivului de Hidrogazodinamică(epurarea apelor).
„Cu toate produsele dezvoltate în cadrul acestor proiecte participăm anual la târguri şi expoziţii naţionale (ex: TIB 2008, TIB 2009), dar şi la târguri şi saloane de cercetare internaţionale(Geneva, Hanovra, Bruxelles etc), unde am obţinut în fi ecare an o serie de premii şi medalii. Ca exemplu, unul dintre modelele experimentale de generator electric sincron care a stat la baza cercetărilor acestui proiect a fost prezent la Târgul Internaţional Hanovra 2009, iar ulterior a dus la dezvoltarea, prin resurse financiare proprii, comune (INCDIE ICPECA şi Electroprecizia Săcele), a unei game de produse ce au fost exportate în UE”, ne declară Gabriela Iosif.
Proiect nr. 21-006/2007 – Program Parteneriate în domenii prioritare, cu denumirea Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian şi hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale.
Realizator: ICPE-CA

aparut in: CCIR – Together for your business, Nr. 6 ianuarie-martie 2010.

Emisiuni Radio Romania Cultural:

Mircea Ignat – 7 aprilie 2010 – prezentare workshop Jurnalism si cercetare stiintifica;
Constantin Bala – 28 aprilie 2010 – premiile Institutului la Salonul de Inventii de la Geneva 2010;

×