MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2009 Mai

Tehnologie de varf pentru IMM prin reteaua ROMNET-MINAFAB

Asa cum va anuntam în editia precedenta, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), în parteneriat cu consortiul retelei ROMNET-MINAFAB si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a anuntat lansarea retelei ROMNET-MINAFAB.
Aceasta, conceputa pe model occidental, îsi propune sa puna la dispozitia industriei un complex de facilitati destinate micro si nanofabricatiei.
Din consortiu fac parte Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie Bucuresti (IMT Bucuresti), Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica CA. Reteaua ROMNET-MINAFAB se adreseaza industriei, în general, si IMM-urilor inovative din Romania, în special. Membrii consortiului retelei urmaresc, de asemenea, colaborarea cat mai stransa cu mediul stiintific din strainatate, cu cercetatorii romani plecati din tara, carora li se vor oferi proiecte pe care sa le conduca în Romania. Potrivit initiatorilor, reteaua ROMNET-MINAFAB va mai atrage pe parcurs si alte institute de cercetare, nefiind excluse colaborarile cu universitatile, cu atat mai mult cu cat formarea si dezvoltarea resurselor umane ar putea fi un factor limitativ în urmatoarea perioada.
Cele trei institute membre ale consortiului ROMNET-MINAFAB si-au gasit o platforma comuna, cea de micro si nanotehnologii, cu un spectru foarte larg, de la mecanica de precizie la nanoelectronica. Micro si nanotehnologiile apeleaza la cele mai recente descoperiri din fizica, chimie, biologie si au aplicatii în numeroase industrii, fie ele high-tech sau industrii conventionale. „Obiectivul retelei ROMNET-MINAFAB este sa elaboreze proiecte mari, cu tinte bine definite si sa actioneze coordonat, oferind expertiza si echipamente, facand oferte transparente catre utilizatorii interni si externi, asigurand accesul simplificat la dotarile si competentele noastre”, a spus acad. Dan Dascalu, director general al IMT Bucuresti, sustinut de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti, care a evidentiat faptul ca reteaua ROMNET-MINAFAB va putea elabora o oferta completa în domeniul nanotehnologiilor, iar legatura între cercetare si industrie se va face prin absorbirea rezultatelor cercetarii de catre IMM-urile din productie.
Parteneriat activ între cercetare si IMM-uri
„Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta – inovare – tehnologie. Se impune reforma cercetarii, pentru a putea acorda cercetarea la cerintele economiei. De asemenea, cercetarea aplicativa trebuie sa devina o componenta a domeniului industrial. Trebuie sa se realizeze cat mai rapid un parteneriat activ între cercetare – IMM-uri – universitati”, a apreciat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, vicepresedinte CCIR si presedintele Camerei bucurestene.
În opinia prof. dr. ing. Wilhelm Kappel, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica CA, în acest moment Romania nu are o strategie realista în domeniul cercetarii, adaptata realitatilor din tara noastra. Strategia actuala nu are un obiectiv clar – crearea de cunoastere nu este un obiectiv, ci un mijloc prin care se realizeaza dezvoltarea societatii – si nu are în vedere prioritatile domeniului, ci doar de o serie de posibilitati. „Acest tip de strategie este bun pentru o tara precum Marea Britanie, însa e gresit pentru Romania”, apreciaza prof. dr. ing. Wilhelm Kappel.
Bulgarii investesc unde noi reducem bugetul
��Desi este si ea în criza, Bulgaria a anuntat deschiderea unui centru de cercetare în domeniul nanotehnologiei, investitia fiind cifrata la peste 35 milioane dolari. Bulgarii au înteles rapid cat de important este sectorul nanotehnogiilor pentru cresterea competitivitatii economiei nationale si vor realiza acest centru cu IBM”, a aratat acad. Dan Dascalu. Potrivit directorului general al IMT Bucuresti, Romania ar trebui sa urmeze modelul statelor dezvoltate (SUA, Franta, Suedia, Canada) si sa acorde cercetarii locul pe care îl merita. „Din pacate, domenii de varf, precum tehnologia informatiei sau biotehnologiile nu sunt eligibile pentru obtinerea de fonduri structurale”, a adaugat acad. Dan Dascalu.
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe a subliniat ca fondurile de care dispune Romania pentru cercetare sunt mult mai mici decat cele din 2008, în timp ce în tarile dezvoltate sumele destinate cercetarii sunt mult mai generoase decat anul trecut, ceea ce arata ca în Romania, aplicarea rezultatelor cercetarii nu este, înca, perceputa ca fiind o solutie de iesire din criza.

aparut in: TopBusiness, pe 28 mai 2009.

Progres economic prin cercetare-dezvoltare

Conform unui comunicat sosit de la ICPE-CA, institutele nationale semnatare protocolului despre care este vorba în materialul alaturat si-au propus crearea în Romania a unei retele de institute care sa asigure o oferta tehnologica diversificata de cercetare si servicii catre industrie, formata din ofertele corelate ale entitatilor care o compun.
Oferta INCD ICPE-CA se compune din: materiale avansate, energie din surse regenerabile, micro- si nanotehnologii, tehnologii interdisciplinare.
Atuurile institutului sunt: dotarea moderna, multidisciplinaritate cu posibilitatea abordarii cercetarii interdisciplinare în fizica, chimie, electrotehnica, mecanica, IT, proiectare, stiinta si tehnologia materialelor, inginerie chimica, ingineria mediului.
„ICPE-CA intervine benefic în industria romaneasca prin implementarea de tehnologii si produse cu valoare adaugata ridicata, acceseaza fonduri europene (FS, FP7), constientizand ca numai prin cercetare-dezvoltare-inovare se poate dezvolta progresul economic. Astfel, cercetarea romaneasca, prin institute, trebuie sa identifice piata de cercetare si sa se conecteze la nevoile acesteia, sa asigure cresterea competitivitatii economice si a performantelor stiintifice si de inovare. Totodata, sa antreneze partenerii industriali în accesarea, în parteneriat, a fondurilor europene”, se arata în comunicat.

aparut in: TopBusiness, pe 28 mai 2009.

Aplicarea rezultatelor cercetării, soluţie pentru ieşirea din criză

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în parteneriat cu consorţiul reţelei ROMNET MINAFAB şi Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) au organizat ieri o conferinţă de presă, cu ocazia lansării reţelei ROMNET MINAFAB. ”Evenimentul se înscrie în seria celor iniţiate şi sprijinite de către CCIR şi CCIB în vederea apropierii mediului academic de cel economic”, a declarat Sorin Dimitriu (foto), preşedintele CCIB, atrăgând totodată atenţia că trebuie să se acorde o mai mare atenţie cercetării pentru că punerea în practică a rezultatelor ar putea fi o soluţie pentru a trece mai uşor de această criză.
Reţeaua ROMNET MINAFAB, concepută pe model occidental, îşi propune să pună la dispoziţia industriei, în special IMM, un complex de facilităţi destinate micro şi nanofabricaţiei. ”România nu a adoptat o politică industrială bazată pe un model de dezvoltare prin ştiinţă-inovare-tehnologie. Se impune reforma cercetării, pentru a putea racorda cercetarea la cerinţele economiei. De asemenea cercetarea aplicativă trebuie să devină o componentă a domeniului industrial. Trebuie să se realizeze cât mai rapid un parteneriat activ între cercetare – IMM – universităţi”, a subliniat preşedintele CCIB. Pe de altă parte, academicianul Dan Dascălu a atras atenţia că fondurile pentru cercetare nu ar fi trebuit reduse pentru că ”în ţările dezvoltate s-a înţeles că prin cercetare se poate da un sprijin real economiei şi fondurile nu au fost reduse, pentru că nu putem spera la dezvoltare prin improvizaţii”, a precizat Dascălu. Reţeaua ROMNET – MINAFAB cuprinde: Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare – Microtehnologie Bucureşti, reprezentat prin academician Dan Dascălu, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare – Mecatronică şi Tehnica Măsurii Bucureşti, reprezentat prin prof. univ. dr. ing. Gh. Ion Gheorghe, director general; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare – Inginerie Electrică CA, reprezentat prin prof. dr. ing. Wilhelm Kappel, director general Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare – Fizica Tehnică Iaşi, reprezentat prin prof. dr. Horia Chiriac, director general.

aparut in: Curierul National, pe 27 mai 2009.

Solutie pentru iesirea din criza

Marti, 26 mai 2009, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in parteneriat cu consortiul retelei ROMNET MINAFAB si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a organizat o conferinta de presa cu ocazia lansarii retelei ROMNET-MINAFAB.
Evenimentul, care are loc la sediul CCIR, Bd. Octavian Goga, nr. 2, sector 3, sala Dacia, tronson II, mezanin, a fost deschis de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, vicepresedinte al Camerei Nationale si presedintele CCIB.Au participat, de asemenea, academician Dan Dascalu, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare – Microtehnologie Bucuresti, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare – Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti, prof. dr. ing. Wilhelm Kappel, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare – Inginerie Electrica CA. Reteaua, conceputa pe model occidental, isi propune sa puna la dispozitia industriei un complex de facilitati destinate micro si nanofabricatiei.
„Romania nu a adoptat o politica industriala bazata pe un model de dezvoltare prin stiinta – inovare – tehnologie. Se impune reforma cercetarii, pentru a putea acorda cercetarea la cerintele economiei. De asemenea, cercetarea aplicativa trebuie sa devina o componenta a domeniului industrial. Trebuie sa se realizeze cat mai rapid un parteneriat activ intre cercetare – IMM-uri – universitati”, apreciaza prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene.
Urmand modelele de succes din tarile dezvoltate (SUA, Franta, Suedia, Canada), se apreciaza ca este nevoie de efectuarea urmatorilor pasi:
• crearea unor centre de cercetare deschise, care sa permita accesul partenerilor din cercetare, educatie, industrie, facilitand cercetarea multidisciplinara, formarea multidisciplinara a specialistilor (in special prin masterat si doctorat), dar si instruirea profesionistilor din industrie, precum si acelerarea procesului de inovare. Un inceput in acest sens a fost lansarea centrului IMT-MINAFAB, deschis cooperarii cu industria, creat de INCD-Microtehnologie (IMT-Bucuresti). Dupa lansarea de la Bucuresti, Centrul a fost prezentat cu succes la Bruxelles, la data de 8 mai 2009;
• crearea unor consortii de organizatii de cercetare care sa ofere industriei o gama larga de servicii complementare, prin utilizarea unor echipamente performante. Acest al doilea pas este facut acum de consortiul ROMNET-MINAFAB, compus din INCD – Microtehnologie Bucuresti, INCD – Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti, INCD – Inginerie Electrica CA si INCD Fizica Tehnica Iasi.
Aceste institute si-au gasit o platforma comuna, cea de micro si nanotehnologii, cu un spectru foarte larg, de la mecanica de precizie la nanoelectronica. Micro si nanotehnologiile apeleaza la cele mai recente descoperiri din fizica, chimie, biologie si au aplicatii in numeroase industrii, fie ele high-tech sau industrii conventionale.
Reteaua se adreseaza industriei, in general, si IMM-urilor inovative din Romania, in special. Acest tip de consortii functioneaza la nivelul UE. Exista, de asemenea, o platforma tehnologica europeana (MINAM).
• realizarea unor parteneriate intre unele institute de cercetare si universitati, cu atat mai mult cu cat formarea si dezvoltarea resurselor umane ar putea fi un factor limitativ in urmatoarea perioada.
Conferinta de presa se inscrie in ciclul de evenimente organizate de CCIR si CCIB menite nu numai sa apropie mediul academic de mediul economic, ci si sa identifice solutii viabile pentru atenuarea efectelor crizei economico-financiare, cel putin pe anumite paliere ale activitatii economice, prin aplicarea rezultatelor cercetarii, informeaza Biroul de Presa al CCIB.

***

Reprezentantii Consortiului de Retelei ROMNET – MINAFAB sunt:
1. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Microtehnologie Bucuresti, dl. academician Dan Dascalu, STR. EROU IANCU NICOLAE Nr.126A, VOLUNTARI, JUD. ILFOV, COD:077190, tel: 0722.365.103; 021.490.84.12, fax: 021.490.82.38, email: dan.dascalu@imt.ro; ionica.miresteanu@imt.ro
2. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Mecatronica si Tehnica Masurarii Bucuresti, dl. prof. univ.dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, SOS. PANTELIMON NR.6-8, SECTOR 2, BUCURESTI. COD: 021631, tel: 0722.717.558; 021.252.30.68; 021.252.30.69, fax: 021.252.34.37, email: cefin@cefin.ro; geocefin@yahoo.com; incdmtm@incdmtm.ro
3. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Inginerie Electrica CA, dl. prof. dr. ing. Wilhelm Kappel, Str. SPLAIUL UNIRII Nr.313, SECTOR 3, BUCURESTI, COD:030138, tel: 021.346.72.31; 021.346.82.97, fax: 021.346.82.99, email: office@icpe-ca.ro
4. Din partea Institutului National de Cercetare – Dezvoltare – Fizica Tehnica Iasi, dl. prof. dr. Horia Chiriac, Bd.Mangeron nr. 47, Iasi , COD: 700050, tel: 0232.430.680, fax: 0232.231.132, email: ccti@tuiasi.ro

aparut in: Fabrica de bani, pe 27 mai 2009.

×