Echipamente de testare a franelor
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, în colaborare cu Universitatea Politehnica, Institutul de Mecanica Solidului al Academiei Române si S.C.Atelierele Grivita S.A. Bucuresti, a finalizat un sistem computerizat pentru verificarea, diagnoza si testarea finala a echipamentelor pneumatice de frâna pentru vehiculele feroviare. Sistemul computerizat asigura achizitia, prelucrarea, prezentarea grafica si redarea diagramelor de functionare, dar si precizarea posibilelor componente defecte ale subansamblelor echipamentelor pneumatice de frâna.
Noutatea sistemului este data de automatizarea întregului proces de testare a distribuitoarelor de aer. Sistemul computerizat privind verificarea, diagnoza si testarea finala a echipamentelor pneumatice de frâna ale vehiculelor feroviare a fost transferat tehnologic catre partenerul si beneficiarul S.C.Atelierele Grivita S.A.
aparut in: Fabrica de bani, pe 25 februarie 2009.
Se lanseaza proiectul FP7 – BS-ERA.NET
La data de 26 februarie 2009, începând cu ora 9.30, la sediul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, sala 301, are loc reuniunea de lansare a proiectului european „Retea de cooperare stiintifica si tehnologica în regiunea Marii Negre”, cu acronimul: BS-ERA.NET, finantat de cel de-al 7-lea Program Cadru pentru cercetare al Comunitatii Europene (PC7).
România, prin Centrul National de Management Programe, este Coordonatorul proiectului care are o valoare de 2.191.788 EUR ce reprezinta fonduri europene. La proiect participa 17 institutii guvernamentale din 13 state (Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Malta, Republica Moldova, România, Turcia si Ucraina) si un organism international (Centrul International pentru Studii la Marea Neagra). Proiectul are o durata de 3 ani.
Scopul proiectului este ca la sfârsitul celor trei ani de colaborare, statele participante si alte state care doresc sa adere pe parcurs la actiunile proiectului sa lanseze un Program regional de cercetare la Marea Neagra (BSRP) între Uniunea Europeana si statele regiunii Marii Negre. Pentru aceasta cele 17 institutii guvernamentale (ministere pentru cercetare si/sau agentiile lor finantatoare) vor colabora pentru a-si sincroniza programele nationale de cercetare si inovare si în acelasi timp vor identifica alte surse de finantare regionale în care se pot integra, cum ar fi de exemplu, Programul Operational Comun de Cooperare în bazinul Marii Negre 2007-2013, care are un buget de 18,8 milioane euro si este elaborat în parteneriat de România si alte noua state (Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Georgia).
Proiectul BS-ERA.NET a aparut ca urmare a lansarii unui apel la propuneri de proiecte al Comisiei Europene, în 2007, care prevedea actiuni de coordonare în domeniul relatiilor internationale. Centrul National de Management Programe, în colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, raspunzând la vocatia geo-strategica a României în regiunea Marii Negre a initiat demersurile pentru realizarea unei propuneri de proiect care sa dea viata si comunicatului Comisiei „Sinergia la Marea Neagra – o noua initiativa de cooperare regionala”.
aparut in: Fabrica de bani, pe 24 februarie 2009.
Materiale carbonice pentru biotehnologii
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, în colaborare cu Institutul de Biologie al Academiei Române, a dezvoltat materiale carbonice functionalizate pentru aplicatii biotehnologice în sisteme vegetale.
Rezultatul acestei tehnologii a constat în obtinerea de antioxidanti si coloranti naturali (pignogenol, rezveratrol si antociani) din culturi de calus de Vitis Vinifera (vita de vie), cu randament bun, fiind pentru prima data când s-au evidentiat efecte semnificative de stimulare a unor procese biologice în sisteme în vitro la plante.
Efectele antioxidantilor sunt cunoscute si exploatate în tratamentul proceselor de îmbatrânire, în afectiunile neurologice, cancer, bolile inflamatorii, diabet si în infectiile bacteriene.
Tehnologia elaborata de ICPE-CA este una inovativa, materialul carbonic destinat acestei aplicatii fiind deja brevetat.
aparut in: Fabrica de bani, pe 20 februarie 2009.
ICPE-CA demonstreaza ca cercetarea poate oferi solutii de survolare a crizei
Asa cum publicatia noastra semnala în editiile trecute, cercetarea poate oferi solutii pentru depasirea efectelor crizei economice. Cel mai recent exemplu este oferit de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA.
Condus de ani buni cu pricepere de Wilhelm Kappel, instututul se remarca în peisajul autohton prin procentajul foarte mare de rezultate aplicate în economie, fapt pe care l-am semnalat de cate ori am avut ocazia. Mai nou, ICPE-CA a deschis un nou drum: a creat un birou de presa care semnaleaza periodic cele mai noi tehnologii realizate si, fapt extrem de important, implementate în subreda economie romaneasca. Iata, în continuare, cateva exemple care, credem noi, ar trebui sa le dea serios de gandit celor care decid zilele acestea bugetul alocat cercetarii.
Stand pentru Atelierele Grivita
ICPE-CA anunta ca, în colaborare cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Institutul de Mecanica Solidului al Academiei Romane si S.C. Atelierele CFR Grivita S.A. Bucuresti, a realizat un stand pentru testarea si diagnosticarea computerizata a amortizoarelor pentru vehiculele feroviare. Standul a fost creat pentru îmbunatatirea performantelor transportului feroviar si pentru cresterea sigurantei circulatiei si confortului calatorilor.
Noutatea produsului reiese din automatizarea întregului proces de testare a amortizoarelor si din faptul ca se pot seta vitezele de testare fixe si variabile.
Tehnologia standului a fost transferata tehnologic de ICPE-CA catre partenerul, dar si beneficiarul S.C. Atelierele Grivita S.A.
Doua noi tehnologii pentru SC ROFEP SA Urziceni
Institutul a finalizat recent transferarea a doua tehnologii catre SC ROFEP SA Urziceni.
Prima dintre ele consta în înlocuirea grafitului în retetele de materiale carbonice de tip EGR, BGR, CDR, MGR, cu alte sorturi de grafit decat cel indigen, acestea corelandu-se cu celelalte materii prime.
A doua tehnologie a vizat înlocuirea plumbului în retetele de MGR. „Noutatea acestei metode consta în posibilitatea de continuare a productiei de materiale carbonice (perii electrice) cu grafit din import, în conditiile în care, în Romania, nu se mai produce grafit din motive ecologice. Prin înlocuirea plumbului în retetele de MGR s-a obtinut alinierea Romaniei la normele ecologice europene privind utilizarea plumbului. De asemenea, prin transferarea tehnologiilor ICPE-CA catre ROFEP SA s-a mentinut furnizarea de perii electrice de la ROFEP SA catre un alt utilizator din tara, realizandu-se, în acest fel, pastrarea multor locuri de munca la nivel national. Trebuie precizat ca, din transferul acestor tehnologii ROFEP SA a avut încasari de circa 300.000 lei.
Beneficiile acestor transferuri tehnologice ale ICPE-CA sunt foarte importante, deoarece s-a reusit mentinerea multor locuri de munca dar si crearea unui cadru ecologic de dezvoltare a acestor bunuri si servicii”, se arata în comunicatul sosit pe adresa redactiei.
Material ceramic nou pentru implanturile dentare
ICPE-CA anunta ca a dezvoltat un material ceramic poros, biocompatibil, pe baza de fosfat tricalcic. Recent, materialul a fost utilizat cu succes în cadrul unei interventii stomatologice prin care s-a urmarit realizarea unei baze solide, în care sa se poata integra ulterior un implant dentar, cu asigurarea unei functii corespunzatoare a acestuia pe termen lung.
„Fosfatul tricalcic este unul dintre cele mai folosite biomateriale ceramice, fiind cunoscut pentru calitatile sale regenerative în defectele osoase, accelerand vindecarea lor. Functia acestui material este de suport pentru tesutul osos, permitand, pe suprafata lui, aparitia si dezvoltarea de os nou. Se utilizeaza, în mod curent, în chirurgia ortopedica si buco-maxilo-faciala.
Avantajul produsului obtinut de ICPE-CA este pretul mai mic comparativ cu cel din import”, spun autorii.
Nanocompozit magnetic pentru diagnosticarea tumorilor maligne
ICPE-CA, în colaborare cu UMFCD, UPB, Academia Romana – Filiala Timisoara si INCDTIM Cluj, a realizat un nanocompozit magnetic de tip fier-zaharida, Biomag. Acesta se prezinta sub forma unei solutii coloidale, putand fi utilizat în diagnosticarea tumorilor maligne.
„Produsul reprezinta o noutate atat în plan local, cat si international, deoarece nu este invaziv, nu prezinta toxicitate pentru celulele sanatoase, înlatura efectele produse de iradierea produsa de varianta clasica de diagnosticare a cancerului. Nanocompozitul poate fi folosit si pentru tratamentul tumorilor maligne prin hipertermie si la transportul tintit al medicamentelor, prin utilizarea unui camp magnetic oscilant”, spun cei de la ICPE-CA.
Centrul de transfer tehnologic da primele roade
Institutul a creat în aprilie 2004 Centrul de Transfer Tehnologic CTT ICPE – CA. „Misiunea centrului este de a asista industria romaneasca, în primul rand IMM-urile, prin sprijinirea inovarii si transferului tehnologic în activitati de inginerie electrica, pentru a deveni competitive la nivel local si global”, se arata în comunicatul sosit pe adresa redactiei.
De la înfiintarea sa si pana în prezent, CTT ICPE-CA a finalizat 6 transferuri tehnologice, beneficiarul ultimului transfer fiind SC ROSEAL SA- Odorheiul Secuiesc.
„Transferul a avut la baza un material compozit carbon/ceramica. Rezultatele obtinute în acest proiect, tehnologia de obtinere a materialului compozit carbon/ceramica si utilizarea sa pentru realizarea unui produs deosebit, rezistor volumic neinductiv, sunt protejate de doua brevete de inventie detinute de INCDIE ICPE-CA.
Rezistorul volumic neinductiv este o piesa componenta a instalatiilor de protectie electrica a vagoanelor de calatori, avantajele utilizarii lui fiind: siguranta mare în functionare, fara pelicula sau fir care sa se strapunga; capacitatea de a rezista la suprasarcini de scurta durata si la pulsuri mari de putere; disipare foarte buna la puteri si energii mari.
Tehnologia de productie a rezistorilor volumici neinductivi utilizata de ICPE-CA este foarte importanta deoarece este ecologica, atat din punctul de vedere al mediului de lucru cat si al mediului înconjurator”, se mai arata în comunicat.
aparut in: TopBusiness, pe 19 februarie 2009.
Testarea si diagnosticarea computerizata a amortizoarelor
În contextul strategiei de implementare a rezultatelor cercetarii în economie, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE -CA, în colaborare cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Institutul de Mecanica Solidului al Academiei Române si S.C. Atelierele CFR Grivita S.A. Bucuresti au realizat un stand pentru testarea si diagnosticarea computerizata a amortizoarelor pentru vehiculele feroviare. Standul a fost creat pentru îmbunatatirea performantelor transportului feroviar si pentru cresterea sigurantei circulatiei si confortului calatorilor.
Dintre avantajele date de utilizarea standului amintim:
-înregistrarile sunt independente de atentia si îndemânarea operatorului care efectueaza verificarea;
-citirea si interpretarea curbelor sunt redate într-un sistem de axe cartezian;
-se realizeaza o baza de date cu un istoric al valorilor achizitionate;
-se faciliteaza sinteza si diagnoza fenomenelor masurate.
Noutatea produsului reiese din automatizarea întregului proces de testare a amortizoarelor si din faptul ca se pot seta vitezele de testare fixe si variabile.
Tehnologia standului a fost transferata tehnologic de ICPE-CA catre partenerul, dar si beneficiarul S.C.Atelierele Grivita S.A.
aparut in: Fabrica de bani, pe 16 februarie 2009.
Programe locomotiva pentru cercetare
Cea mai recenta reuniune a Consiliului inovarii, desfasurata pe 6 februarie, a avut o ordine de zi legata de situatia speciala a cercetarii in conditiile crizei economice. S-au propus solutii pentru oferta cercetarii pentru economia si societatea romaneasca in aceste conditii. Alaturi de membrii Consiliului inovarii, au participat directori ai unor institute nationale de cercetare, presedintele si membri din conducerea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, al carei organ consultativ este Consiliul inovarii.
Aici puteti urmari inregistrarea video a reuniunii. Vom incerca sa va punem la dispozitie si transcrieri sau sinteze ale interventiilor participantilor la reuniune. Astfel, dl. Wilhelm Kappel, directorul general al ICPE-CA, a intervenit in legatura cu propunerea unor programe strategice (urmariti inregistrarea video din zona multimedia a acestei pagini sau transcrierea de mai jos):
„Ar trebui propuse programe locomotiva sau strategice, cum doriti sa le denumiti, si as vedea mai multe decat doua domenii. Cred ca sunt mediul, energia, sanatatea, agricultura si cred ca si materialele si tehnologia, care sunt extrem de importante. Adica exact acelea 5 care au fost promovate in cadrul proiectelor structurale. In aceste domenii putem participa la programe -locomotiva care imping intreaga societate inainte. Institutul nostru se poate implica in cel putin 3 domenii si suntem gata sa participam la formularea acestor proiecte sau programe strategice.
A doua propunere ar veni ca urmare a unei analize. Cercetarea stiintifica nu inseamna numai noi, cei de aici, institutele. Inseamna si universitatile. Universitatile sunt alimentate de la ANCS cu proiecte ca si noi. De aceea, in demersul nostru as propune sa se alature si invatamantul acestui demers. Pentru ca, daca se arata cu degetul spre noi, la fel se arata si spre invatamant. Nu numai spre institute nationale. Si aicea prezenta domnului director Curaj cred ca este binevenita si el ar putea sa faca aceasta conexiune, sa se alature acestui demers al nostru.
Si in al treilea rand, as vrea sa intreb: noi suntem intr-adevar pe locul patru – sau in categoria a patra = la productie stiintifica. Dar in autostrazi nu suntem pe ultimul loc? Si totusi se investeste in autostrazi la noi”…
aparut in: Fabrica de bani, pe 13 februarie 2009.
ICPE-CA cere marirea bugetului pentru cercetare
In ultimii patru ani, INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA a avut o activitate de CDI extrem de productiva, care i-a permis dezvoltarea in anul 2008 a 92 parteneriate cu unitati economice, obtinerea de numeroase brevete concretizate in 5 transferuri tehnologice, castigarea multor premii si medalii.
Alocarea din bugetrul de stat, pentru activitatea de cercetare in anul 2009, a 0,18% PIB va conduce in mod dramatic la scaderea calitatii actului de cercetare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern in ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri.
In acest context, activitatea de CDI a INCDIE ICPE-CA va avea cu siguranta de suferit. O scurta analiza a efectelor acestei finantari ultrareduse (de 3 ori mai mica decat in anul 2008) va conduce la imposibilitatea realizarii activitatilor de cercetare angajate prin contractele aflate in derulare, cu afectarea clara a rezultatelor (produse, tehnologii, standuri) pentru cei 57 de parteneri economici implicati in aceste contracte.
Daca acesta reducere drastica va avea loc, colaborarile institutului cu CERN, IUCN DUBNA, IAEA Viena, GSI DARMSTADT, ca si cu alte unitati de cercetare din Africa, Asia si Europa vor ingheta.
Reducerea drastica a cheltuielilor cu materialele, piesele de schimb cat si lipsa de personal vor conduce la distrugerea laboratoarelor institutului, dotate numai in anul 2008 cu 30 echipamente de CD de cea mai inalta performanta.
Va fi distrusa, de asemenea, toata activitatea din ultimii ani privind politica de personal. Un cercetator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Ii sunt necesari cel putin cinci ani. In conditile finantarii anuntate pentru anul 2009, cel putin 40% din salariatii institutului vor fi disponibilizati, iar dintre acestia, vor fi multi tineri in care societatea si institutul au investit atat de mult. Portile universitatilor din strainatate le sunt deschise. Acolo, actul de cercetare este pretuit, iar in conditii de criza bugetele CDI sunt crescute (vezi SUA, Germania, Franta, Japonia, etc.) si nu reduse.
Prin politica de finantare, anuntata in bugetul anului 2009, cercetarea romanesca este impinsa catre recesiune.
aparut in: TopBusiness, pe 12 februarie 2009.
ICPE-CA – lider de opinie
În ultimii ani, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a avut o activitate de CDI eficace, care i-a permis dezvoltarea în anul 2008 a 92 parteneriate cu unitati economice, obtinerea de numeroase brevete, transferarea in 2007-2008 a 15 produse/tehnologii, câstigarea multor premii si medalii. Aceste parteneriate opereaza in proiecte de cercetare angajate în Planul National, proiecte cu caracter aplicativ pe directii prioritate pentru economia nationala, cum ar fi: Energie, Mediu, Sanatate, Materiale, Procese si Produse Inovative, Spatiu si Securitate. În aceste proiecte avem 52 de parteneri in mediul universitar: Universitatea Bucuresti, Universitatea „Politehnica” Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, Universitatea „Transilvania” Brasov, Universitatea Tehnica Gh. Asachi Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davilla, ASE Bucuresti, Academia Navala Mircea cel Batrân, Academia Tehnica Militara, U. Al. I. Cuza Iasi, Universitatea Tehnica Timisoara si altele.
Alocarea din bugetrul de stat, pentru activitatea de cercetare în anul 2009, a 0,18% PIB va conduce în mod dramatic la scaderea calitatii actului de cercetare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern în ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri.
Stim cu totii ca trecem printr-o perioada de criza. Aceasta însa nu poate fi trecuta decât prin produse noi, inovative, ce nu pot fi oferite decât de cercetare. De aceea Cercetarea Româneasca trebuie sustinuta mai mult ca oricând, pentru asigurarea competivitatii internationale a economiei romanesti.
Prin politica de finantare, anuntata în bugetul anului 2009, Cercetarea Românesca este împinsa catre recesiune !
Sa nu uitam ca, asa cum pentru învatamânt Guvernul României s-a angajat cu finantare de 6% din PIB, tot asa s-a angajat si pentru cercetare cu 0,8% din PIB.
Reducerea finantarii pentru activitatea de CDI este o mare greseala, de aceea solicitam pe aceasta cale corectarea ei, altfel decizia actuala a Guvernului va conduce la desfiintarea Institutelor Nationale de Cercetare – Dezvoltare.
În acest context, activitatea de CDI a INCDIE ICPE-CA va avea cu siguranta de suferit. O scurta analiza a efectelor acestei finantari (de 3 ori mai mica decât în anul 2008) va conduce la imposibilitatea realizarii activitatilor de cercetare angajate prin contractele aflate în derulare, cu afectarea clara a rezultatelor (produse, tehnologii, standuri) pentru toti partenerii economici implicati în aceste contracte.
Daca aceasta reducere drastica va avea loc, colaborarile internationale ale Institutului cu CERN, IUCN DUBNA, IAEA Viena, GSI DARMSTADT, ca si cu alte unitati de cercetare din Europa, Asia vor îngheta.
Se vor anula contractele de cercetare-dezvoltare câstigate în competitiile nationale în cadrul Programelor Nationale de CDI.
Reducerea cheltuielilor pentru materiale, piese de schimb cât si lipsa de personal vor conduce la distrugerea laboratoarelor institutului, dotate numai în anul 2008 cu 30 echipamente de CDI de cea mai înalta performanta. Acum avem laboratoare acreditate si dotate la fel ca laboratoarele similare din tarile dezvoltate ale lumii.
Va fi anulat, de asemenea, toate eforturile depuse in ultimii ani privind politica de personal. Un cercetator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Îi sunt necesari cel putin cinci-zece ani. În conditiile finantarii anuntate pentru anul 2009, cca 50% din salariatii Institutului vor trebui sa fie disponibilizati, iar dintre acestia, vor fi multi tineri în care societatea si institutul au investit mult. Portile universitatilor din strainatate le sunt deschise. Acolo, actul de cercetare este pretuit, iar în conditii de criza bugetele CDI sunt crescute (vezi SUA, Germania, Franta, Japonia, etc.) si nu reduse.
Si asa se va intimpla in toate institutiile si centrele de CDI din Romania. Isi poate asuma cineva in zilele noastre aceasta enorma responsabilitate de a distruge un sistem, cladit in multi ani cu efort uman si material important, condamnind astfel economia Romaniei la dependenta fata de strainatate? Efectele sociale ale unei astfel de decizii eronbate ar fi greu de imaginat!
De aceea, ICPE-CA face un apel catre Dumneavoastra pentru sustinerea unui buget corespunzator, în conformitate cu obligatiile asumate prin contractele de cercetare încheiate, cât si ale Romaniei fata de Uniunea Europeana.
Cercetarea Romaneasca, fiind o parte a Cercetarii Europene, trebuie finantata prin Bugetul de Stat corespunzator, astfel ca aceasta sa sustina in continuare dezvoltarea societatii romanesti.
aparut in: Fabrica de bani, pe 10 februarie 2009.
Dotari de exceptie – in suspensie
Prin derularea unor contracte finalizate în 2008, ICPE-CA si-a îmbogatit dotarea tehnica de exceptie cu aparatura de analiza termica, utilizata în cadrul unui laborator acreditat Renar. Activitatea laboratorului consta în determinarea comportarii termice a produselor si materialelor solide, prin urmatoarele metode: analiza termogravimetrica TG, analiza termogravimetrica derivata DTG, analiza termica diferentiala DTA, calorimetrie diferentiala dinamica DSC, dilatometrie DIL si analiza termo-mecanica DMA.
Utilizarea acestor tehnici de analiza se efectueaza în scopul caracterizarii materialelor si produselor, în vederea controlului calitatii acestora. De asemenea, tehnicile de analiza sunt folosite si pentru îmbunatatirea proceselor tehnologice de obtinere a unor produse, si la selectarea materialelor folosite în diverse aplicatii.
În conditiile date de bugetul anului 2009 pentru cercetare, activitatea laboratorului, cel mai bine dotat în acest domeniu în România, va fi afectata într-un mod grav.
aparut in: Fabrica de bani, pe 10 februarie 2009.
ICPE-CA: apel catre universitati-partenere
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA are în derulare proiecte de cercetare angajate în Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II, proiecte cu caracter aplicativ pe directii deosebit de importante pentru economica nationala – „Energie”, „Mediu”, Sanatate, Materiale, Procese si Produse Inovative”, „Spatiu si securitate” – proiecte în care are 52 de parteneri din mediul universitar: Universitatea Bucuresti, Universitatea „Politehnica” Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea Tehnica Cluj, Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, Universitatea „Transilvania” Brasov, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla”, ASE Bucuresti, Academia Navala „Mircea cel Batrân”. Situatia INCDIE ICPE-CA nu este singulara.
Având în vedere faptul ca, pe de o parte, din bugetul alocat CERCETARII o buna parte se îndreapta catre aceste universitati, iar pe de alta parte, ca bugetul alocat cercetarii în anul 2009 este de trei ori mai mic decât în anul 2008, Institutul nostru face un apel la partenerii sai universitari de a se solidariza cu institutele nationale si ANCS în demersul lor de a obtine un buget mai generos, în conformitate cu obligatiile asumate atât prin contractele încheiate cât si fata de Uniunea Europeana.
Sa nu uitam ca asa cum pentru învatamânt Guvernul României s-a angajat cu finantare de 6% din PIB, tot asa s-a angajat si pentru cercetare cu 0,8% din PIB.
Stim cu totii ca trecem printr-o perioada de criza. Aceasta însa nu poate fi trecuta decât prin produse noi, inovative, ce nu pot fi oferite decât de cercetare.
Reducerea finantarii pentru activitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare este o mare greseala, de aceea solicitam pe aceasta cale corectarea ei, altfel decizia actuala a Guvernului va conduce la desfiintarea Institutelor Nationale de Cercetare – Dezvoltare.
aparut in: Fabrica de bani, pe 9 februarie 2009.
Recesiunea cercetarii romanesti?
În ultimii patru ani, INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICǍ ICPE-CA a avut o activitate de Cercetare-Dezvoltare si Inovare extrem de productiva, care i-a permis dezvoltarea în anul 2008 a 92 de parteneriate cu unitati economice, obtinerea de numeroase brevete concretizate în 5 transferuri tehnologice, câstigarea multor premii si medalii.
Alocarea din bugetul de stat, pentru activitatea de cercetare în anul 2009, a 0,18% din PIB va conduce în mod dramatic la scaderea calitatii actului de cercetare, la compromiterea angajamentelor asumate prin colaborarile si contractele internationale, la distrugerea prin uzura fizica si morala a laboratoarelor echipate ultramodern în ultimii ani, la disponibilizarea unui mare numar de cercetatori, din care multi vor fi cei tineri.
În acest context, activitatea de CDI a INCDIE ICPE-CA va avea cu siguranta de suferit. O scurta analiza a efectelor acestei finantari ultrareduse (de 3 ori mai mica decât în anul 2008) va conduce la imposibilitatea realizarii activitatilor de cercetare angajate prin contractele aflate în derulare, cu afectarea clara a rezultatelor (produse, tehnologii, standuri) pentru cei 57 de parteneri economici implicati în aceste contracte.
Daca aceasta reducere drastica va avea loc, colaborarile institutului cu CERN, IUCN DUBNA, IAEA Viena, GSI DARMSTADT, ca si cu alte unitati de cercetare din Africa, Asia si Europa vor îngheta.
Reducerea drastica a cheltuielilor cu materialele, piesele de schimb cât si lipsa de personal vor conduce la distrugerea laboratoarelor institutului, dotate numai în anul 2008 cu 30 de echipamente de CD de cea mai înalta performanta.
Va fi distrusa, de asemenea, toata activitatea din ultimii ani privind politica de personal. Un cercetator nu se formeaza de pe o zi pe alta. Îi sunt necesari cel putin cinci ani. În conditiile finantarii anuntate pentru anul 2009, cel putin 40% din salariatii institutului vor fi disponibilizati, iar dintre acestia, vor fi multi tineri în care societatea si institutul au investit atât de mult. Portile universitatilor din strainatate le sunt deschise. Acolo, actul de cercetare este pretuit, iar în conditii de criza bugetele CDI sunt crescute (vezi SUA, Germania, Franta, Japonia, etc.) si nu reduse.
Prin politica de finantare, anuntata în bugetul anului 2009, Cercetarea Românesca este împinsa catre recesiune.
aparut in: Fabrica de bani, pe 5 februarie 2009.
Premiera in diagnosticarea tumorilor
Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, în colaborare cu UMFCD, UPB, Academia Romana – Filiala Timisoara si INCDTIM Cluj, au realizat un nanocompozit magnetic de tip fier-zaharida, Biomag. Acesta se prezinta sub forma unei solutii coloidale, putând fi utilizat în diagnosticarea tumorilor maligne.
Produsul reprezinta o noutate atât în plan local, cât si international, deoarece nu este invaziv, nu prezinta toxicitate pentru celulele sanatoase, înlatura efectele produse de iradierea produsa de varianta clasica de diagnosticare a cancerului.
Nanocompozitul poate fi folosit si pentru tratamentul tumorilor maligne prin hipertermie si la transportul tintit al medicamentelor, prin utilizarea unui câmp magnetic oscilant.
aparut in: Fabrica de bani, pe 2 februarie 2009.