MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Comunicarea ICPE-CA cu media in 2009 Aprilie

Lumea reala a produselor trebuie sa inlocuiasca lumea virtuala a actiunilor

Interviu cu Wilhelm Kappel
interviul complet: Interviu cu Wilhelm Kappel, Director General al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA

Inobarometru: Este lumea cercetarii deschisa catre lumea afacerilor?
Mediul de cercetare este dispus sa colaboreze cu firme/companii pentru a raspunde nevoilor de dezvoltare al acestora?

Wilhelm Kappel: Lumea cercetarii este, in general, deschisa catre lumea afacerilor, cu toate ca multi afirma ca in Romania nu exista o piata a cercetarii. Reactia este mai degraba una de autoaparare decat o negare sau o desconsiderare a lumii afacerilor. […]

aparut in: Irecson, pe 15 aprilie 2009.

Proiecte in cercetare fara TVA?

Proiectele de cercetare transfrontaliera ar putea fi incadrate intr-o categorie scutita de impozite, conform unei propuneri care va fi discutata de ministrii de resort europeni in saptamanile urmatoare, transmite FT. Aceasta decizie ar fi parte dintr-un plan mai amplu propus de Bruxelles de creare a unui grup de scheme denumite proiecte din „Infrastructura europeana de cercetare” (ERI).
Conditiile care s-ar impune ar fi ca proiectul sa implice cel putin 2 state membre, sa aiba obiective legitime si sa fie de natura „non-economica”.
Conform planului propus, ERI s-ar bucura de scutire automata de taxa pe valoarea adaugata, care variaza intre 15 si 25 la suta. Masura propusa ar impiedica deturnarea unei parti a investitiei pentru cercetare si ar reduce concurenta aparuta intre diverse state ale Uniunii, considera FT.Se poate considera, de asemenea, ca o asemenea masura i-ar scuti pe cei implicati in asemenea proiecte de negocierea unei scutiri de TVA la fiecare caz in parte (asemenea exceptii sunt oferite adesea, dar experienta institutiilor de cercetare spune ca obtinerea acestei scutiri poate dura chiar ani).
Propunerea va fi discutata la urmatoarea reuniune pe probleme de TVA, care va avea loc pe 22 aprilie, dupa care – pentru ca afecteaza bugetele nationale – se va discuta si la reuniunea ministrilor de finante.
Propunerea a starnit opinii diferite, astfel, Marea Britanie, desi saluta conceptul ERI, isi manifesta retinerea fata de un act apreciat ca amestec in chestiuni de suveranitate fiscala. In privinta proiectelor existente in Europa, cateva duzine de proiecte de infrastructura care sunt declarate deja prioritare presupun un buget de 18 miliarde de euro din bani publici.

aparut in: Fabrica de bani, pe 13 aprilie 2009.

Wilhelm Kappel este invitat la Competitivitate LIVE!

Prof. dr. Fiz. Wilhelm Kappel, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, va fi in studioul Competitivitate LIVE! Urmariti o discutie despre dezvoltarea durabila aplicata la ingineria electria – Cercetari Avansate,
Urmariti transmisiunea directa incepan cu ora 11,30 accesand pagina aceasta.
Daca nu ati reusit sa ne urmariti in direct sau doriti sa revedeti anumite momente, accesati galeria emisiunii Competitivitate LIVE! aici.
aparut in: Fabrica de bani, pe 1 aprilie 2009.

×