ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.
Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA deruleaza un proiect intitulat: „Compozite biodegradabile cu aplicatii in realizarea amenajarilor interioare ale automobilelor”.
Proiectul, un parteneriat intre Universitatea din Pitesti – Facultatea de Mecanica si Tehnologie, S.C. Incubus Consulting SRL, S.C. Amrom Automototive SA, Universitatea Politehnica Bucuresti – Centrul de Cercetare, Proiectare, Service si Consulting pentru Transportul Auto, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Biologie si S.C. ICPE-SA, are ca scop realizarea unui material biocompozit avansat nou, avand la baza fibre naturale cu matricea polimerica din polipropilena modificata sau din rasini, care sa aiba aplicatii in obtinerea unor elemente necesare interioarelor automobilelor si a mijloacelor de transport.
Pana in prezent, rezultatele proiectului amintit s-au concretizat in caracterizarea a 12 recepturi de materiale compozite pe baza de polipropilena ranforsata cu diferiti ranforsanti si materiale de umplutura, din care s-a ales varianta optima pentru realizarea profilului auto.
Gradul de noutate al proiectului reiese din realizarea unei noi linii tehnologice de obtinere a acestor biomateriale cu avantaje certe, comparativ cu materialele conventionale existente in acest moment.
Profilele obtinute din acest material biocompozit (avand la baza fibre naturale cu matricea polimerica din polipropilena modificata) prezinta un avantaj major din punct de vedere al proprietatilor mecanice si, in special, pentru o rezistenta la soc crescuta, caracteristica foarte importanta in industria automobilelor. Aceasta rezistenta la soc marita este data de combinatia dintre fibrele naturale si rasinile termorigide si termoplastice.
Complexitatea proiectului rezida din caracterul multidisciplinar al abordarii, din diversitatea „unghiurilor” din care este privita elaborarea elementelor de caroserie din materiale compozite (design, capabilitatea materialelor de a satisface testele mecano-climatice, standarde aplicabile domeniului), inclusiv din armonizarea si omogenizarea echipei de implementare, avand in vedere abordarile si metodele specifice diferite domeniului de cercetare din care provin membrii consortiului.
Pentru perioada urmatoare, partenerii din consortiu vor demara actiunile necesare pentru omologarea si brevetarea profilului auto obtinut.
aparut in: Comunicate-de-presa.ro, Ecomunicate, Comunicatemedia.ro, Market Watch pe 22 ian 2010, Top Business – 28 ian – 10 febr 2010.