MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII

Catalizarea economiei transfrontaliere

Printre noutatile introduse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si anuntate pe site-ul Programului transfrontalier Romania-Bulgaria pentru al doilea apel de proiecte (pentru perioada octombrie 2008-aprilie 2010) este includerea institutelor de cercetare-dezvoltare de pe ambele maluri ale Dunarii printre entitatile eligibile pentru aplicare.

Astfel cercetarea din ambele tari are posibilitatea sa participe la proiecte vizand rezolvarea unor probleme comune ale comunitatilor din zona transfrontaliera romano-bulgara si dezvoltarea regiunilor adiacente Dunarii in zona comuna de frontiera. Urmarind interesul cititorilor pentru aceasta informatie, l-am contactat pe domnul prof.dr.Wilhelm Kappel, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), caruia i-am solicitat opinia privind aceasta noua directie de aplicare a activitatii de cercetare-dezvoltare:

Prof.dr.Wilhelm Kappel: Noi vedem in aceasta posibilitate de a aplica o mare sansa. Pe de o parte, in aceste conditii de criza financiara, de a ne completa veniturile. Pe de alta parte, vedem o sansa deosebita de a ne face promovarea produselor, de a le aplica in aceasta zona transfrontaliera si de a cataliza viata economica in aceasta zona, in ideea ca vom culege mai tarziu roadele acestei catalizari.

Noi am vrea sa participam la acest program transfrontalier. Nu numai cu Bulgaria, suntem in discutie si cu Oradea si cu Universitatea din Debretin, ca sa propunem un proiect acolo. De asemenea, cu Republica Moldova.

Dar acuma, daca vorbesc despre Bulgaria, am dori sa participam la proiecte structurale – daca se poate, strategice, – daca ele vor fi aprobate si finantate, – prin care sa contribuim la eliminarea efectelor tehnologice asupra mediului. Dupa aceea si in proiecte punctuale in care ne-am gasit parteneri, inclusiv in proiecte in care ne-am gasit deja si parteneri.
Reporter: Aveti experienta colaborarii cu cercetatorii bulgari?

Prof.dr.Wilhelm Kappel: In unele domenii – da. Am avut asemenea contacte si le avem si in continuare. In altele – le stabilim acum. Colegii mei au fost in Bulgaria in ultimul timp pentru a stabili asemenea contacte.

Reporter: In ce masura problemele pe granita cu Bulgaria coincid cu problemele pe granita cu Ungaria, de exemplu?

Prof.dr.Wilhelm Kappel:Da, aicea este o coincidenta frumoasa pe care o putem constata, in cazul unor preocupari ale noastre – este vorba de protectia anticoroziva a structurilor metalice subterane. Aicea am gasit atat parteneri, posibili parteneri, – in Bulgaria, cat si in Ungaria, sunt cei despre care am spus, Universitatea din Debretin. Aici este alta aplicatie, dar aceeasi tematica in mare, acelasi domeniu – al protectiei anticorozive active.

aparut in: Fabrica de bani, pe 24 martie 2009.

×