Stim din scoala, atunci cand se vorbeste de Alexandru cel Mare sau alti mari conducatori de oaste care au invatat sa se fereasca de bolile raspandite prin apa in timpul campaniilor militare folosind un pocal de argint. Ei bine, in zilele noastre aflam ca cel mai eficient nu este pocalul de argint, ci un material cu o pojghita de argint de grosimea miiimilor de milimetru.
Deci, vorbim de nanomateriale. La ICPE-CA se deruleaza un proiect legat de „materiale multifunctionale avansate dopate cu nanoparticule de argint”, coordonat de d-na Stefania Gavriliu, care ne-a explicat despre ce este vorba, cu explicatiile si contextul necesar. Va invit sa cititi transcrierea interviului realizat si sa meditati la ceea ce inseamna „mai putin – inseamna mai bun”, as adauga ‘mai eficinet’. Nanomaterialele parca obliga la asociatii cu homeopatia: cantitati care bat spre zero ii atribuie intregului proprietati uluitoare. Dar sa vedem ce a descoperit consortiul condus de ICPE-CA in legatura cu calitatile anti-microbiene ale argintului:
D-na Stefania Gavriliu: Cel mai mare potential al acestor nanomaterialelor se situeaza in general pana la 100 de nanometri, domeniile fiind diferite pentru fiecare tip de aplicatie a materialului respectiv. Proprietatea esentiala a particulelor cu dimensiuni minuscule este suprafata lor specifica foarte mare. Pentru exemplificare: o minge de golf plina cu nanoparticule poate acoperi in monostrat suprafata unui teren de fotbal. La aceste suprafete specifice mari , de sute de metri patrati pe gram, exista un numar enorm de atomi exteriori dispusi pe suprafata particulei (particula-mediu), care confera acestor nano-particule proprietati deosebite (catalitice, electrice, optice, foto-electrice, samd). Pe langa aceste proprietati exceptionale ale nanoparticulelor – si acum ne referim direct la cele de argint – ele prezinta si proprietati anti-microbiene cu totul deosebite.
S-au folosit solutiile coloidale pentru a evita iritarea produsa de solventii organici (de cele mai multe ori toxici). Acestea au fost studiate din punctul de vedere al activitatii microbiene, adica au fost determinate concentratiile minime inhibitorii fata de o gama larga de germeni gram-pozitivi si gram-negativi, au fost determinate activitatile antifungice, tot fata de o gama larga de fungii si s-a demonstrat ca in functie de dimenisunile nanoparticulelor activitatea anti-microbiana este diferentiata. Nanoparticulele cu dimensiuni de aproximativ 10 nanometri par a fi cele mai bune din punctul de vedere al activitatii anti-biologice.
Nanoparticulele de argint pot distruge o gama de pana la 650 de tipuri de germeni. Utilizarea insa este complexa, se fac depuneri de nanoparticule de argint pe suporti de nanoparticule de bioxid de titan, de oxizi de zinc care sunt si ele antimicrobiene. Efectul se cumuleaza.
Ideea noastra este sa imbunatatim acest suport de bioxid de titan, respectiv de oxid de zinc cu cantitati foarte mici de argint. Produsul obtinut se recomanda a fi folosit in gradinite pentru copii, spitale, etc. O data pentru acoperiri care au proprietati de autocuratare (autocleaning). Aceste suspensii sau pulberi de bioxid de titan sau oxid de zinc dopate cu particule de argint pot fi folosite ca ingrediente active si intr-o serie de produse cosmetice, deoarece ele au atat un efect anti-microbian, cat si , mai ales particulele de argint, au un efect regenerativ (chiar ai foliculilor pilosi).
In cadrul proiectului nostru s-a obtinut un gel poliuretanic, dopat cu particule de argint, verificat printr-un studiu de caz la vindecarea unei dermatoze atipice cu pustule si a dat rezultate foarte bune.
Aceste tipuri de materiale isi pot extinde aplicatiile si in alte domenii.
Tehnologia obtinerii acestor produse nu este complicata. Produsul este in curs de brevetare. Noi lucram la aplicatii ale rezultatelor produsului in obtinerea unor vopsele cu efect de protectie antimicrobiana cu fabrica de profil din Bucuresti. La proiect au participat 7 parteneri – inclusiv ICECHIM, pe principiul complementaritatii. Astfel s-a reusit obtinerea unei game largi de produse: solutii coloidale obtinute pe cale chimica si electrochimica, pulberi compozite (si pentru bunuri de larg consum si pentru aplicatii de inginerie electrica). Acum avem in derulare un alt contract pentru a obtine niste produse textile tip bariera microbiana cu aplicatii in tehnicile chirurgicale (bonete, masti, halate) care sa aiba si proprietati de confort fizic (sa fie repirabile), dar sa fie si antimicrobiene, care sa excluda posibilitatea infectarii pacientului, stiut fiind ca infectiile nozocomiale sunt cele mai grave – germenii dezvoltati in spitale sunt rezistenti la majoritatea antibioticelor.
Nu avem un pret de productie industriala. Pretul de laborator este la nivel acceptabil. Drumul rezultatelor acestui proiect ar fi – cu conditia gasirii unor investitori – spre un pilot si apoi – productie industriala.
Este de dorit si gasirea unei firme interesate sa produca sampoane care sa contina substante dopate cu argint – data fiind calitatea regenerativa pentru foliculii pilosi a nanoparticulelor de argint (care deocamdata este testata pe animale, in vivo – pe soareci si iepuri).
Intr-o sinteza privind tendintele de dezvoltare in domeniul materialelor cu autocuratire – cei care s-au ocupat mai mult de aceste domenii sunt japonezii si americanii – indica faza incipienta in care se afla aceste cercetari, ceea ce ne-a bucurat, pentru ca noi incercam sa ne pastram in topul cercetarilor la nivel mondial.
aparut in: Fabrica de bani, pe 31 martie 2009.