Standul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica de la Targul de la Hanovra 2010 si-a atins scopul in pofida dificultatilor create de perioada de depasire a recesiunii in Europa si de blocajele create in transporturi de sistarea zborurilor deasupra Europei.
Standul ANCS a reunit peste 30 de exponate – rezultate ale cercetarii romanesti sustinute prin finantarea partiala de la buget a institutelor nationale de cercetare-dezvoltare si a firmelor private inovative.
Exponatele romanesti au rezonat cu principalele tendinte ale celui mai mare targ european de tehnologii industriale si de energie. Astfel, statia de putere bazata pe tehnologia hidrogenului a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – INC-D TCI-ICSI Ramnicu – Valcea si generatorul de 5KW cu pile pe baza de hidrogen al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – Cercetari Avansate (ICPE-CA) sunt consonante cu una din tendintele majore ale Hannover Messe – utilizarea hidrogenului si a pilelor de combustie pentru obtinerea de energie. ICPE-CA a prezentat produse cu continut de materiale noi cu cele mai diverse intrebuintari – de la cabluri de inalta tensiune pe care nu se depune chiciura pana la materiale cu proprietati magnetice cu utilizare in stomatologie. INCD pentru Fizica Tehnica Iasi a expus un echipament pentru prepararea firelor magnetice compozite cu dimensiuni submicronice cu utilizare tot mai larga in producerea de senzori si in industria electronica si electrotehnica cu productie la scara micro. INCD-ICECHIM a propus un fotobioreactor pentru sechestrarea durabila a dioxidului de carbon din gazele cu efect de sera – produs inovativ, compatibil cu cele mai noi tendinte de reglementare a obligatiei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Platforma de la Magurele a fost reprezentata prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei cu doua tehnologii unicat de depunere a unor straturi de dimensiuni nanometrice pentru obtinerea de suprafete ultradure – tehnologii solicitate pentru constructia reactorului de la Culham de fuziune nucleara si a viitorului reactor de la Cadarache – in proiectul ITER (proiect international de construire a unei centrele pe baza de fuziune nucleara).
Atasat la acest comunicat veti gasi lista exponatelor romanesti la standul Autoritatii Nationale pentru cercetare Stiintifica – prezentate in Pavilionul pentru Cercetare si Tehnologie de la Hannover Messe 2010.
Exista exemple de transfer tehnologic deja realizat – cum este generatorul sincron pentru utilizarea energiei eoliene si hidro, prezentat la standul Electroprecizie Sacele la Targul de la Hanovra.
Participarea la Targul de la Hanovra a reprezentat o oportunitate pentru institutele nationale de cercetare-dezvoltare si firmele private reprezentate pentru realizarea de contacte cu parteneri internationali pentru transfer tehnologic si colaborare in viitoare proiecte europene comune, ca si o buna ocazie de documentare in legatura cu cele mai noi tendinte mondiale pentru eventuala reorientare a activitatii viitoare.
Pe tot parcursul Targului de la Hanovra din standul ANCS s-au realizat transmisiuni live online cu participarea expozantilor pe teme legate de rezultatele cercetarii romanesti corelari cu tendinte noi prezentate la Targul de la Hanovra.
aparut in: Fabrica de Bani pe 26 aprilie 2010.